Kännykällä vai tietokoneella? • Kummalla on turvallisempaa hoitaa pankkiasioita: kännykällä vai tietokoneella?

  Tietokoneen käyttöjärjestelmien turvallisuudellakin on eroja.
  Androidilla vai Applella? • Minun valintani on Linux tietokone. Mitään tärkeää tahi rahaan liittyvää en puhelimella tee.

  Puhelimeeni ei ole tullut päivityksiä vuoteen eli siksikään ei sillä. Ja vaikka puhelimen käyttis olisi ajan tasalla, montako kaiken vakoilevaa appsia onkaan tullut asennettua. • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kännykällä vai tietokoneella?:

  Minun valintani on Linux tietokone. Mitään tärkeää tahi rahaan liittyvää en puhelimella tee.

  Sama täällä, mutta itselläni foliohattu kiristää sen verran, että käytän yhtä distroa (USB-muistilla) ainoastaan pankki-asioihin.

  Huono puoli on siinä, että aina ei löydy ihan viimeisimpiä tietoturvapäivityksiä, mutta koneen korkkauksen mahdollistamisen aika on varsin lyhyt, kun sillä ei tehdä mitään muuta kuin käydä pankissa.

  En tosin ole varma, kumpi on turvallisempi.
  Pysyvä linux, joka on aina päivitetty, vai vain hetken aikaa internetissä oleva kone, jonka päivitykset "laahaa" maksimissaan muutaman kuukauden takana uusimmasta.

  Itse ajattelen niin, että pitkän aikaa netissä on huonompi kuin vähän aikaa.

  Yksi vaihtoehto tämän välillä olisi luoda Linuxiin pankki-käyttäjä, jota käytetään vain pankki-asiointiin. Silloin ei tarvitsisi hidasta distroa käyttää, ja pankin käynnistäminenkin olisi nopeampaa.

  Puhelimet ovat piip piip piip, pankkiasioissa. • Laittoi kysymään, kun luin Ylen nettisivulta turva-asiantuntijan Mikko Hyppösen kommentin tänään "esimerkiksi verkkopankin käyttäminen on hänen mukaansa turvallisempaa kännykällä kuin ns. "oikealla" tietokoneella".

  En ole kännykällä hoitanut pankkiasioita. Enkä aio.
  Käytössäni on OpenBSD.

  Kännykkäkäytössä olisi helpottavana tekijänä viivakoodin luenta.

  Aika monessa laskussa on mukana virtuaaliviivakoodi, joka nopeuttaa toimenpidettä.
  Toisaalta eipä noita laskuja alvariinsa tulekaan. • Millä tavalla Hyppönen sen perusteli ?

  Tietokonetta ja puhelinta voi monin eri tavoin käyttää. Itseäni vähän epäilyttäisi, mikäli maksaisin laskuni kännykällä ja saisin "toisen tason" varmenteen kännykkääni.

  Toki jos tietokoneeni olisi Windows, niin en varmaan itsekään luottaisi siihen, mutta en itse osaakaan Windowsia käyttää, sillä tavalla kuin ymmärrän tietokoneen käyttötaidon.

  Omat taidot alkavat olla Linukkapuolellakin vähän siinä ja siinä, mutta sitä nyt jollain tasolla hallitsee. • Minulla on "kovennettu selain" (Firefox) pankkiasioihin, kauppoihin ja foorumeille sekä päivittäisille uutis- ja sääsivuille. Kaikki skriptit sun muu on oletuksena kielletty uBlock Originin advanced modessa. Vain webbisivujen perustoiminnallisuuden edestä on sallittu tauhkaa.

  0_1633703100036_bfd51ba9-3290-4bd4-812a-63eaf7113c53-image.png

  Jokunen muukin lisuke löytyy.

  0_1633703008309_1cf94196-2ca2-46ad-bd2f-7395fe049c3d-image.png

  Kaikkeen muuhun webbikäyttöön on toinen selain (Chromium). Siinä on uBlock Origin löyhemmällä. Saapi nähdä miten hyvin Google senkin pilaa, nyt jo toimii huonommin Chromiumissa kuin Firefoxissa.

  0_1633703223553_cc0b12ce-4e27-4c01-8ce7-afb85c7289cf-image.png

  Jos jostain ihmeen syystä käyttäisin antisosiaalista mediaa, olisi sille hömpälle kolmas selain. • Hyppösen juttu on löydettävissä Ylen sivulta.
  Tietoturvan rokkitähti Mikko Hyppönen... • Tietokoneella sillä jos kännykkä varastetaan niin eipähän mene rahat samantien. Joillakin on koko elämä (ajokorttia ja sun muuta myöten) ja kun se katoaa (hukkuu tai varkaus) niin sitten on kusessa. • No jaa. Itse en ole tiukin pipo ja olen sitä mieltä, että apsi on konetta turvallisempi. Ja tätä taitaa Hyppönenkin hakea takaa. Mutta yx pointti siinä on. Apsin turvallisuus paranee kertaluokkaa, kun se ei ole siinä laitteessa mihin tulevat lisävarmennustekstarit. Jos se tekstari tulee siihen samaan kännyyn, millä sitä laskua (verkkopankkia) ollaan maksamassa, niin vaara on oleellisesti suurempi, koska se sama örkki voi sotkea ne maksut ja vastaanottaa vieläpä pankin tekstarit, ei hjuva ei. Ja tietty aatussa annetaan olla asetuksen ettei asennella Play-kaupan ulkopuolelta, vaikka se ei tietty aukoton turva olekaan. Mutta kännyyn ei örkki toistaiseksi osaa loikata nettisivulta omin nokkineen, vaan tollo käyttäjä tulee saada asentamaan aatun tapauksessa se .apk jollain tekosyyllä.

 • @mikropiltti

  Juu ja ei ole vika meidän tsydeemissä vaan ihan jossain muualla. Jos/kun jotain tapahtuu niin Nordea sanoo että asiakkaan syy, emme korvaa mitään.

  Ja kännykällä pankkiasioinnista: Toki jos asiakas viitsii kuljettaa mukanaan 2 kännykkää jossa toisella maksetaan ja toiseen tulee se vahvistuspyyntö mutta taitaa olla että kaikki on siellä ainoassa kännykässä. • @marko-forssell sanoi ryhmässä Kännykällä vai tietokoneella?:

  @mikropiltti

  Juu ja ei ole vika meidän tsydeemissä vaan ihan jossain muualla. Jos/kun jotain tapahtuu niin Nordea sanoo että asiakkaan syy, emme korvaa mitään.

  Ja kännykällä pankkiasioinnista: Toki jos asiakas viitsii kuljettaa mukanaan 2 kännykkää jossa toisella maksetaan ja toiseen tulee se vahvistuspyyntö mutta taitaa olla että kaikki on siellä ainoassa kännykässä.

  Miksi niitä laskuja pitäisi maksella Siwan kassalla? Moni näpelöi illat pitkät tabejaan sohvalla esimerkiksi... • @paper

  Jos kortilla maksaa kauppalaskun tjsp niin silloin voi joutua verkkopankin kautta käydä kääntymässä. • @marko-forssell sanoi ryhmässä Kännykällä vai tietokoneella?:

  @paper

  Jos kortilla maksaa kauppalaskun tjsp niin silloin voi joutua verkkopankin kautta käydä kääntymässä.

  Eikös kortilla makseta kassalla ihan ilman verkkopankkia. Pelkällä PINnillä. • @paper

  PINnilä tai vilauttamalla korttia päätteellä tai sitten maksetaan kännykällä vilauttamalla sitä päätteellä (puhelimella maksu unohtui ed. viestistä) ja silloin voi ehkä joutua käymään verkkopankin kautta. • @marko-forssell sanoi ryhmässä Kännykällä vai tietokoneella?:

  @paper

  PINnilä tai vilauttamalla korttia päätteellä tai sitten maksetaan kännykällä vilauttamalla sitä päätteellä (puhelimella maksu unohtui ed. viestistä) ja silloin voi ehkä joutua käymään verkkopankin kautta.

  Eli sekoilet, muistelehan mitä höpötit yllä:

  Ja kännykällä pankkiasioinnista: Toki jos asiakas viitsii kuljettaa mukanaan 2 kännykkää jossa toisella maksetaan ja toiseen tulee se vahvistuspyyntö mutta taitaa olla että kaikki on siellä ainoassa kännykässä.