Puhelimen käyttöjärjestelmän päivittäminen • Miten on, voiko kaikkien matkapuhelimien käyttöjärjestelmää päivittää. iPhoneen tulee päivityksiä säännöllisest, sen tiedämme. Miten on sitten android-puhelimet? Voiko päivittää aina, kun tulee uusi android-versio vai pitääkö odottaa, että puhelimen valmistaja virittää uuden android-version kyseistä puhelinta varten? Entäpä Windows-puhelimien käyttöjärjestelmä? • Miten on, voiko kaikkien matkapuhelimien käyttöjärjestelmää päivittää.

  Ei.

  iPhoneen tulee päivityksiä säännöllisest, sen tiedämme.

  Kyllä nekin joskus loppuvat, mutta iLuurissa tilanne on hyvä. Vaan siihen ne hyvät puolet sitten iMaailmassa loppuvatkin ainakin minun näkövinkkelistä.

  Miten on sitten android-puhelimet? Voiko päivittää aina, kun tulee uusi android-versio vai pitääkö odottaa, että puhelimen valmistaja virittää uuden android-version kyseistä puhelinta varten?

  Android puolelta löytyy iso kasa "landfill" halpismalleja, joille ei ikinä tule yhtään päivitystä.

  Käytännössä vaaditaan valmistajan oma päivitys. Android Onen kai piti tilannetta parantaa vaan käytännössä kun esim. Nokia ei päivitystä itse enää julkaise niin se siitä. Kai tuo AO lähinnä nopeuttaa päivitystahtia tukiajan aikana.

  Ja tukiajasta sitten päästään siihen, että Android luurien (Google, Nokia, ...) kolme vuotta on aivan pelle tukiaika päivityksille. Ostan jatkossa varmaan Samsungin ja sellaisen mallin, jolle luvataan viisi vuotta päivityksiä. Riippuu hiukka onko saatavilla myös järjellisen hintaisia luureja moisessa kategoriassa.

  Tällaisiakin virityksiä löytyy: https://lineageos.org/

  Entäpä Windows-puhelimien käyttöjärjestelmä?

  Tälle räkäistä kikatusnaurua haudan taa. • On Samsung näemmä parantanut kuviota yleisestä kolmesta vuodesta:

  Samsung Electronics announced today Galaxy devices will now receive regular security updates for a minimum of four years after the initial phone release. By extending support for security updates delivered on a monthly, quarterly or biannual basis1, Samsung is giving users peace of mind knowing their data is protected for as long as they use their Galaxy device.

  https://news.samsung.com/us/samsung-galaxy-security-extending-updates-knox/

  Kauas on päästy ajoista, jolloin valmistajan oma käyttöliittymä teki security fixien jakelusta "liian vaikeaa" (HuiHaiHei Hanuri taisi olla näitä sankarimalleja). • Vuonna 2017 Google ilmoitti Project Treblen kehityksestä, jonka tarkoitus on helpottaa päivitystahtia. Olihan siitä apua, mutta ei ehkä niin paljon kun me, käyttäjät toivoimme. Se ollut ainakin joissain Android Oreo (8.0) laitteista lähtien käytössä. Viime vuonnakin tämä projekti oli etenemässä.

  Vuonna 2019 Google lisäsi uskoa kertomalla meille Project Mainlinesta. Tämä antaa Googlen päivittää Android 10-laitteita (Android Q) helpommin ohi laitevalmistajien omien UI-säätöjen.

  Applen viiden vuoden laitetuki oli jokin aika sitten suuri etulyöntiasema, mutta sitä on kurottu kiinni ihan hyvällä tahdilla.
  (Pixel 6 luuri taitaa olla ensimmäinen Android johon Google lupaa viiden vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.) • Okei, Googlekin luopuu kolmen vuoden hullutuksesta. Näin kyllä jonkin Pixel 6 uutisen, ei vaan kiinnostanut lukea. • Linkatusta Pixel 6 uutisesta: "Erottuva design".

  Joo, tulee mieleen 70-luvun keittiöt. • @pertti-savimäki

  Jos on kyse Windows Phone 8.x-10 niin tuki on kummassakin tapauksessa loppunut ja samoiten taitaa olla päivityspalvelinten tila jos taas Surface niin sitten päivityksiä saanee ainakin uudempiin malleihin.

  Kuten piltti mainitsi niin Androidissa on puhelimen valmistajan armoilla eli tuleeko päivityksiä vai ei ei ole käyttäjän käsissä, kunnes ehkä jonain kauniina päivänä Google päivittää Androidit valmistajista välittämättä (eli ei välttämättä koskaan).