Koneen jäähdytysjärjestelmä ei toimi kunnolla - mitä pitäisi tehdä? • Moi!

  Ongelmat koneiden kanssa jatkuvat. Tällä kertaa ongelmia tuottaa 6-7 vuotta vanhan koneen (HP Pavilion dv6) tuuletus, joka ei toimi kunnolla, kun koneella katsoo YouTube-videota. Kone toistaa videota kolmisen minuuttia koko näytön tilassa ja sammuu sitten. Kun koneen käynnistää, näytölle ilmestyy kaksi tekstiä, jotka kertovat sammumisen syyn/sammuttamisen epäonnistumisesta. Ne ovat:

  • The system has detected that a cooling fan is not operating correctly
  • Thermal shutdown occurred

  Mitä on tehtävissä? Kiitos avusta jo etukäteen! 🙂

  P.S. Kone oli alun perin Expertin esittely-/mallikappale.  1. Puhdista pölyt pois
  2. Vaihda tuulettimen tahnat
  3. Hanki uusi tuuletin


 • Tällä kertaa ongelmia tuottaa 6-7 vuotta vanhan koneen...

  1. Luovu antiikista.


 • @mikropiltti sanoi ryhmässä Koneen jäähdytysjärjestelmä ei toimi kunnolla - mitä pitäisi tehdä?:

  Tällä kertaa ongelmia tuottaa 6-7 vuotta vanhan koneen...

  1. Luovu antiikista.

  Selvästi varteenotettavin vaihtoehto. Kone ei kuumene eikä tuuletin ala "huutamaan", mutta silti se sammuu. Voiko olettaa, että vika johtuu siitä, että kone on niin vanha?

  @marko-forssell sanoi ryhmässä Koneen jäähdytysjärjestelmä ei toimi kunnolla - mitä pitäisi tehdä?:

  1. Puhdista pölyt pois
  2. Vaihda tuulettimen tahnat
  3. Hanki uusi tuuletin

  Puhdistin pölyt (koteloa avaamatta) ehkä noin puoli vuotta sitten. Se ei poistanut koneen sammuilua, mikä oli vika muistaakseni jo silloin. Onko ohjeista välttämättä hyötyä? Toisaalta yrittänyttä ei laiteta. En tiedä, mitä "tuulettimen tahnoilla" tarkoitetaan. Kolmas vaihtoehto ei ole sovellettavissa, sillä koneessa on Windows 7, jonka tuki päättyy vajaan vuoden päästä. Mielestäni vajaan vuoden takia osia ei kannata päivittää.  1. Luovu antiikista.

  Selvästi varteenotettavin vaihtoehto. Kone ei kuumene eikä tuuletin ala "huutamaan", mutta silti se sammuu. Voiko olettaa, että vika johtuu siitä, että kone on niin vanha?

  Jos kerran masiina ilmoittaa syyksi thermal shutdownin, niin kyllä silloin sitä voisi epäillä. Koppa auki vaan ja pölyt poistaen kunnolla (älä raavi komponentteja emolta irti äläkä anna koneelle staattista sähköä, jos imuria käytät).

  Tutki samalla, että CPU tuuletin pyörähtää, kun sitä sormella tuuppaa (eikä ole jäykistynyt). Sama mahdolliselle näytönohjaimen tuulettimelle ja miksei kaikille muillekin.

  Samalla voit silmäillä kondensaattoreiden kunnon.

  En tiedä, mitä "tuulettimen tahnoilla" tarkoitetaan.

  Esim. prosessorin ja sen päälle tulevan jäähyn välissä on lämpötahnaa tms., mutta itse en ole törmännyt töhnien hyytymiseen (sitten kun kerran ovat olleet kohillaan).

  Kolmas vaihtoehto ei ole sovellettavissa, sillä koneessa on Windows 7, jonka tuki päättyy vajaan vuoden päästä. Mielestäni vajaan vuoden takia osia ei kannata päivittää.

  No ei tuuletin maksa juuri mitiä (prossajäähy + tuuletin voi maksaa paljonkin) .

  Minä en aio lopettaa Windows 7 käyttöä, ennen kun kone (Intel Core i7-6700K kolmen vuoden takaa) simahtaa tai myyntiin tulee (minun ohjelmilleni) oikeasti reippaasti nopeampia prossuja ja jokin foliohattu tms., jonka avulla kykenee käyttämään Windows 10:ä.

  Nettiin ei tuokaan Winukkakone toki pääse... • @mikropiltti Imuroin juuri kaikki mahdolliset aukot avaamatta koteloa. Nyt kone suorittaa HP PC Hardware Diagnostics Windows -vianmääritystyökalua. Kun kone on suorittanut testit, avaan koneen kotelon ja imuroin sen vielä kerran. • @mikropiltti sanoi ryhmässä Koneen jäähdytysjärjestelmä ei toimi kunnolla - mitä pitäisi tehdä?:

  No ei tuuletin maksa juuri mitiä (prossajäähy + tuuletin voi maksaa paljonkin) .

  Kyse ei ole rahasta. Ajattelin, että ei kannata ostaa uutta, kun kuitenkin koneesta todennäköisesti hajoaa jokin toinen osa viimeistään vuoden parin sisään. Kiintolevy on jo heti oston jälkeen raksuttanut joka ikisen käynnistyksen yhteydessä sekä säännöllisen epäsäännöllisesti kesken käytön. (Lisäksi huomasin, että koneen kotelo ei ole ollut kiinni kunnolla, vaikka se aiemman, puolen vuoden takaisen putsaamisen yhteydessä loksautettiin kiinni...) • Jos tahnaa on ollut vain ns. minimit niin se on voinut ajan kuluessa poistunut tavalla tai toisella.

  Ei tuuletin satasia lienee maksa. Löytäminen kotomaisesta kaupasta voi kestää. • @mikropiltti @Marko-Forssell Sellaisen puhdistusoperaation, jonka pystyin tekemään, jälkeen kone jaksoi toistaa videota peräti 10 minuuttia ja sammui sitten. Sain auki kintolevy-, prosessori- yms. osaston kannen (ruuviton kiinnitys). Kotelon ruuveja ei saanut millään auki (lienee valmistustekninen juttu), joten en päässyt käsiksi tuulettimeen enkä näin ollen voi vaihtaa sen tahnoja tai sitä itseään. Lienee siirryttävä @mikropiltti:n jatkaman ohjeen vaiheeseen 4 "Luovu antiikista". Koska kone pelittää uutisia yms. lukiessa, se (toivottavasti) ajaa asiansa siihen asti, kunnes mummoni on oppinut käyttämään Windows 10:tä. Sen jälkeen vietämme Microsoftin parhainta käyttöjärjestelmää ajavan koneen hautajaisia. 😞 • Älä kiusaa mummoa Windowsilla, hiukka uudempi kone ja Linux Mint Cinnamon on ihan pop. • @mikropiltti Olen yrittänyt markkinoida mummolleni Linuxia, mutta hän on halunnut pysyä Windowsissa. Voihan Windows 10 olla niin outo käyttää, että Linux kelpaa... 😉 Täytyy mennä mummoni ehdoilla. • Tunge Cinnamon johonkin läppäriin ja anna mummon koeajaa. • @mikropiltti Laitetaan korvan taakse. En aio kuitenkaan pakottaa edes koeajoon. • Voit kuitenkin lahjoa tai kiristää! 👵 ❤ 🐧 • CentOS on aika lähellä Windowsia, toki pikkasen karumpi. • @mikropiltti Periaatteessa voin, käytännössä en.