USB-2 vai USB-3 • Pöytätietokoneessani on monta USB porttia. Osa niistä on USB-2 ja osa USB-3 portti. Mistä tiedän, mikä niistä on USB-2 tai USB-3 portti. Onko siihen mitään menetelmää selvittää tilannetta? • Juu, emolevyn manuaalista.

  Linuxissa voi asioita päätellä esim. lsusb komenolla, Winukasta en tiedä.

  /home/lasse>lsusb
  Bus 002 Device 003: ID *sensuroitu*
  Bus 002 Device 002: ID *sensuroitu*
  Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
  Bus 001 Device 002: ID *sensuroitu*
  ...
  Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
  

  Joskus päti sekin, että USB3 porteissa oli sinistä muovia (vielä uudemmissa punaista) ja vanhemmissa valkoista.

  Jos kaikki muu pettää, niin testaa siirtonopeus vaikkapa USB3 levyllä. • @mikropiltti Mikä tällainen usb-3 levy on ja mistä sen voi hankkia? • USB3 siirtonopeuteen kykenevä levy (tai USB-tikku). Moisella jos testaa lukunopeutta, voinee päätellä onko kyseessä USB2- vai USB3-portti.

  Jos et moisia juttuja tiedä, miksi edes välität mitä portteja koneessasi on? • Vaikea kuvitella, että USB2 levyjä enää edes myydään. En tosin jaksa kahlata listaa läpi.

  https://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/3721c/USB • Tietokoneen emolevyn ohjekirjassa (tai Manuaali pdf valmistjan sivuilta) pitäisi olla jonkinlainen selitys mitä sen takapaneeliin saa kiinni.
  Esimerkkinä usein liittimet sisältä:
  Valkoinen on USB1, musta USB2, sininen USB3 ja punainen/oranssi USB3.1. Myös keltaista nähdään, se tarkoittaa aina päällä olevaa porttia.
  alt text
  Jos kotelossa on lisättyjä USB-liitäntöjä ilman selkeitä merkintöjä, niin ne kannattaa tarkistaa valmistajan ohjeista myös.

  Lisätään myös että joskus USB3 porteissa on vain merkintä SS. Merkintä SS 10 tarkoittaa sen tukevan 10 Gbit/s nopeutta. • @mikropiltti sanoi ryhmässä USB-2 vai USB-3:

  Vaikea kuvitella, että USB2 levyjä enää edes myydään. En tosin jaksa kahlata listaa läpi.

  Ainakin Intenson levyjä (tai siis ainakin koteloita) myydään myös USB 2.0na. • Kiitos vastauksista. Täytyypä ruveta selvittelemään nyt tilannetta, kun sain hyviä ohjeita. Kiitos • @lauri-uusitalo-0

  Se onko tarvetta kolmoselle vai ei riippuu mihin käyttötarpeesta. • @mikropiltti : "Jos et moisia juttuja tiedä, miksi edes välität mitä portteja koneessasi on?"
  Ihmiselle on ominaista uteliaisuus ja kiinnostus uusiin asioihin. Usein tiedosta on hyötyäkin: uusia ominaisuuksia voi hyödyntää, kun tietää, missä ne toimivat. Tietokoneen käyttöoppaasta eli manuaalista varmaankin löytyy tieto eri porteista ja liittimistä sekä niiden sijainnista. Helpoimmin tieto löytyy, kun lataa netistä tietokoneen käyttöoppaan pdf-tiedostona. Oikea käyttöopas löytyy helpoiten, kun ensin selvittää tietokoneen merkin ja mallin. Siitä sitten vaan hakutoiminnolla käyttöoppaasta etsimään USB 3 tai USB3. Kun sijainnin saa selville, voi kurkistaa reikään ja tutkia, näkyykö ero silmämääräisesti esim. mainitsemistasi väreistä. Tietokoneen mallitunnus löytynee näppärämmin tietokoneen pohjassa olevasta tarrasta tai tietokoneen näppäimistön läheisyydestä. Lenovossa mallitunnus on myös näytön kehyksen alareunassa. Onnea käyttöoppaan etsimisessä. • Luulisi Windowsin ilmoittaman jos esim. USB 3 ulkoinen kovalevy on USB 2 portissa kiinni.