Palautetta Vähimaan kolumnista • "Oheislaiteväylät ja verkkoyhteydet ovat niin nopeita, ettei mikään syy enää vaadi suurten tiedostokirjastojen säilömistä pc:n sisäisillä kiintolevyillä."

  Juu ei jos hankkii NASsin tms, pilvipalvelut voi unohtaa ellei ole giganen nettiyhteys (joka ei auta jos lähettäjä ei puske tavaraa ulos riittävän nopeasti tai jossain välillä tökkii). • Marketti NASsukat ovat yleensä kovin hitaita. Sitten jos hankkii tai rakentaa oman kelvollisen, on pullonkaulana giganen verkko.

  Minulla on ollut useamman vuoden ulkoiset RAID pakat eSATA liitännässä. Sinne muistaakseni uppoaa parhaimmillaan n. 200 MB/s. Käytännössä pikkufileiden ja fragmentoitumisen takia mennään hitaammin. Ja kun backuppaa muualta verkon yli (giganen), mennään vielä hitaammin.

  Tavaraa kun on teroittain, kestävät RAID pakalta toiselle kopioinnit päivän. Marketti NASsukalla voisi mennä viikko ja nettiyhteydelläni vuoden päivät (upload on max 400 kB/s).

  Minulle siis kukaan ei saa kaupaksi nettibackuppia senkään takia, että yksi rundi kestää vuoden! • Kuluttajavehkeisiin ei välttämättä pistetä 10 Gigasia verkkoportteja, toki jos tarttee sellaisen niin ei se ~200+ euroa tunnu missään silloin.