Kannattaako nyt ostaa älypuhelin vai odottaa? Listasimme eri valmistajien julkaisutilanteen [PÄIVITTYVÄ]
-
Huom: Tutustu myös erilliseen joululahjalistaukseemme: https://www.mikrobitti.fi/uutiset/naita-puhelimia-kannattaa-toivoa-pukilta-5-eri-hintaista-androidia-ja-iphone-vinkit/0f0cce65-0510-410b-8fc3-dd631e72272a
Mikä puhelin nyt kannattaa ostaa? Kävimme läpi tulevat puhelinmallit valmistajittain. Kannattaa muistaa myös Mikrobitin uusi Tuotehaku, jolla pääset tutustumaan testaamiimme laitteisiin.
Lista ei sisällä muita kuin lippulaivamalleja/muita mielenkiintoisiksi arvioituja malleja siitä yksinkertaisesta syystä, että edes internetissä ei riitä tila kaiken listaamiseen. Pyrimme pitämään listan ajantasaisena. Kehitysehdotuksia otetaan vastaan alla!
Samsung
Samsungin Galaxy S9- ja 9+-mallit eivät eronneet suuresti viime vuotisista versioistaan. Molempien hinnat ovat laskenee hieman julkaisun jälkeen, tällä hetkellä pienempää S9-mallia myydään noin 750 euron hinnalla, kun isompi 9+-malli on satasen kalliimpi. Kumpikin on edelleen järkevä ostos lippulaivaluuria etsivälle, ellei ole valmis odottamaan vielä reipasta puolta vuotta todennäköiseen S10-mallin julkaisuun. Sillekin kannalle on perusteita tavallista enemmän, sillä on mahdollista, että kymmenvuotisjuhlan kunniaksi Samsung on säästellyt isoa päivitystä parin vuoden hiljaiselon jälkeen.Galaxy Note 9 puolestaan on suunnattu niille, jotka haluavat viimeisintä tekniikkaa ja kaikki mahdolliset ominaisuudet hinnasta välittämättä. Lähes samat ominaisuudet kuitenkin saa muutaman satasen halvemmalla hankkimalla keväisen Galaxy S9+ -mallin. Note-sarja eroaa nykyisin S-sarjasta lähinnä kynätuen osalta. Jos puhelinhankinnalla ei ole mitään kiirettä, keväisen Galaxy S10:n (tai miksi sitä ikinä tullaankaan kutsumaan) odottaminen voi olla kannattavaa.
Sony
Sonyn keväinen Xperia XZ2 ei ole enää erityisen ajankohtainen, sillä yhtiö julkaisi juuri päättyneillä IFA-messuilla jo sille XZ3-nimeä kantavan seuraajan. Jos Sonyn vanha päivitysaikataulu jatkuu, yhtiö paljstaa uuden lippulaivamallin alkuvuodesta 2019.
Mikrobitin numerossa 11/2018 testattu Xperia XZ3 on perushyvä puhelin ja Sonyn selvästi paras tuotos pitkään aikaan. Se ei kuitenkaan tarjoa juuri mitään, mikä oikeuttaisi sen kohtalaisen jyrkän hinnan. Lähes vastaavat ominaisuudet (ilman vedenpitävyyttä) saa myös lähes parisataa halvemmalla esimerkiksi OnePlus 6T:n muodossa.
Sony on tuonut Suomessa myyntiin myös jo keväällä julkaistun XZ2 Premium -mallin, joka eroaa XZ2:sta tarkemmalla näytöllään, hieman isommalla mustillaan ja tuplakamerallaan.
OnePlus
OnePlus 6T julkaistiin odotusten mukaisesti lokakuussa. Sen suurin uudistus OnePlus 6 -malliin nähden on näyttölasin alle upotettu sormenjälkilukija ja hieman pienempi näyttölovi. Edellisen OnePlussan omistajille 6T ei ole erityisen tarpeellinen päivitys, sillä uusi sormenjälkilukija on jopa hitaampi kuin perinteiset mallit. Muutoin uutta puhelinta kaipaavalla OnePlus 6T tarjoaa edelleen erittäin paljon vastinetta rahalle. Sen isoimmat heikkoudet ovat vain keskiverto kamera ja vedenpitävyyden puute, joka on lippulaivojen perusominaisuus.
Huawei/Honor
Huawein Honor-brändin tuorein nimikkomalli Honor 10 julkaistiin toukokuussa. Sittemmin Huawei ja Honor ovat kuitenkin julkaisseet jo muutaman uuden mallin, jotka osuvat lähelle Honor 10:n ominaisuuksia. Honor Play on satasen Honor 10:tä halvempi ja erona on lähinnä isompi näyttö ja hieman erilainen kamera. Huawein Nova 3 taas osuu tiukasti Honor 10:n kategoriaan samalla 450 euron hinnalla.
Huawein P20 Pro erottui keväällä joukosta huiman tarkalla kamerallaan, joka pärjää erittäin hyvin etenkin pimeässä kuvatessa. Perusmalli P20 oli selvästi vähemmän merkittävä julkaisu lippulaivakategorian alapäähän.
Huawein uusin ja kaunein on tällä hetkellä lokakuun alussa julkaistu Mate 20 Pro, joka päihittää edeltäjänsä P20:n lähes kaikilla mittareilla. Mate 20 Pro tarjoaa tällä hetkellä ehkä Android-maailman parhaan kameran ja ainoana Android-puhelimena myös tarkan ja oikeasti tietoturvallisen 3d-kasvontunnistuksen ruudun avaamiseksi. Sen miinuspuolena on Huawein Emui-ohjelmisto, joka muokkaa Androidin perustoimintoa paikoin liianki kanssa.
Apple
Apple julkaisi uudet iPhonet syyskuun alussa ja seuraavan kerran mallisto päivittyy vasta vuoden 2019 syksyllä. Uudet iPhone XS, iPhone XS Max ovat suoria seuraajia edellisvuoden iPhone X -mallille, mutta XS Max tarjoaa isoimman ruudun iPhoneissa ikinä. Muutoin erot ovat varsin pieniä etenkin iPhone X:n verrattuna. XR taas on ottanut aiemman iPhone 8:n paikan Applen mallistossa lippulaivoja halvempana laitteen. Siinäkin on kalliimmista malleista tuttu Face ID -kasvojentunnistus ja sama järjestelmäpiiri, mutta ei tuplakameraa.
Samalla neljän suositun iPhone-mallin myynti päättyi. Nämä olivat iPhone X, 6S, 6S Plus sekä SE. Halvin iPhone on nyt 539 euron hintainen iPhone 7.
HMD Global/ Nokia
Puhdasta Androidia kaipaavalle Googlen Pixel-puhelimista ei ole juuri iloa, sillä niiden hankkiminen on Suomessa hankalaa. Hyvä korvaaja puhdasta Androidia lippulaivaraudassa kaipaavalle voisi olla huhuissa jo pitkään pyörinyt Nokia 9, joka tunnetaan myös nimellä Nokia A1. Täysin vahvistamattomien tietojen mukaan sen julkaisu voisi ajoittua vuoden 2018 loppupuolelle.
HMD:n malliston edullisemmat puhelimet tarjoavat myös puhtaan Android One -järjestelmän, johon on luvattu kaksi isoa Android-päivitystä ja tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi.
Listaa päivitetty viimeksi 15.11.2018
-
Nokia 8 luureja (64 GB, dual SIM, teräs) dumpattiin reilu kuukausi sitten ulos 250 eurolla (nyt maksavat paljon enempi tai ovat finaalissa). Oma aiempi n. 3 v wanha luuri alkoi pätkimään juuri silloin. Mielestäni kannattava ostos, koska tekee kaiken (oikeasti mahdollisen) kaipaamani. Ominaisuuksina myös sotkematon Android ja päivitykset rullaavat.
Jotain tonnin "lippulaivoja" (= valopäiltä rahat pois) en luulemma ostaisi, vaikka voittaisin Lotossa.
-
@mikropiltti sanoi ryhmässä Kannattaako nyt ostaa älypuhelin vai odottaa? Listasimme eri valmistajien julkaisutilanteen [PÄIVITTYVÄ]:
Nokia 8 luureja (64 GB, dual SIM, teräs) dumpattiin reilu kuukausi sitten ulos 250 eurolla (nyt maksavat paljon enempi tai ovat finaalissa). Oma aiempi n. 3 v wanha luuri alkoi pätkimään juuri silloin. Mielestäni kannattava ostos, koska tekee kaiken (oikeasti mahdollisen) kaipaamani. Ominaisuuksina myös sotkematon Android ja päivitykset rullaavat.
Jotain tonnin "lippulaivoja" (= valopäiltä rahat pois) en luulemma ostaisi, vaikka voittaisin Lotossa.
Jep nykyään ei kannata ostaa yli 500 euron malleja koska halvemmalla saa riittävänhyvää. Kalliimmissa voi toki olla parempi rauta mutta mihin tarvitaan huipputehokasta suoritinta nykykäytössä? Ei ole vielä tullut vastaan yhtään sovellusta mikä tökkisi alle 500 mallissa.
-
Kaipa ne kalleimmat luurit ovat olevinaan vesitiiviitä(kin).
-
@vike95 sanoi ryhmässä Kannattaako nyt ostaa älypuhelin vai odottaa? Listasimme eri valmistajien julkaisutilanteen [PÄIVITTYVÄ]:
Jep nykyään ei kannata ostaa yli 500 euron malleja koska halvemmalla saa riittävänhyvää. Kalliimmissa voi toki olla parempi rauta mutta mihin tarvitaan huipputehokasta suoritinta nykykäytössä? Ei ole vielä tullut vastaan yhtään sovellusta mikä tökkisi alle 500 mallissa.
Tästä oon kyllä sinänsä samaa mieltä. Tuossa hintaluokassa on ehdottomasti se paras hinta-laatu-suhde. Vastine rahalle heikkenee nopeasti kun mennään yli 500 euron.
Mutta tuo mainittu vesitiiviys on kyllä monesti puute vielä 500e luureissa. Se on kyllä sellainen ominaisuus, jota ilman en enää hankkisi uutta puhelinta. Kun on vesitiivis luuri, ei kuumota käyttää sitä sateessa, kuljettaa lenkillä hikisessä taskussa tai silloin tällöin tiputella altaisiin/lammikoihin.
-
En ole vielä vesitiiviyttä tarvinnut, kaivannut kylläkin. Kalliin vesitiiviin luurin hinnalla taidan kuitenkin saada pari kolme luuria eli...
Fillaroidessa luuri kulkee stongaan kiinnitettynä tällaisessa Topeak DryBag 6" suojapussi älypuhelimille ja sitten talvella ulkoillessa joutuu kosteuden takia pitämään luuria povarissa minigrip pussukan tapaisessa (ellei halua tuota melko kookasta fillaritarviketta povariin tunkea).
Aika usein ulkoilen niin, ettei ole luuria ollenkaan mukana. Saa olla rauhassa ja silleen.
-
Ostin tyttärelle reilu viikko sitten puhelimeksi Honor 8:n joka on jo pari sukupolvea "vanha" malli, mutta eipä ollut hintaakaan paria sataa enempää. Aika vähän siinä normikäytössä on eroa omaan OnePlus 5A:n verrattuna. Kamera on OnePlussassa aavistuksen parempi ja epäilemättä tonnin luureissa on vielä selvästi parempi. Sen sijaan www-sivujen selailu, facebook, youtube, spotify yms. peruskäytössä eroa oli paljon vähemmän kuin 300 euron hintaerolla voisi olettaa.
- Kaitsu@Bitti
-
Otitkos selville miten "Hanurin" päivitykset rullaa? Eikös se ollut juuri HuiHaiWei, joka kertoi hienon käyttöliittymänsä olevan niiin vaikeasti päivitettävä, etteivät siksi Androidiin päivityksiä juuri julkaise?
-
Jep näissä se päivitystuki on suurin ongelma. Mielestäni tämä pitäisi ottaa huomioon kun tehdään näitä kännykkätestejä. Kyseessä kun on aika tärkeä asia.
-
Sampalla on myös raskaasti kustomoitu läyttöliittymä mutta silti jakelee päivityksiä silloin tällöin eli Huawein selitys kuulostaa pskanjauhamiselta.
Päivitysten saanti on tärkeä asia muile kuin suurille massoille.
-
Ja laitteen raudan puolesta päivityksiä voidaan jakaa jopa 6-vuotta. Esimerkiksi Samsung Galaxy S3 malliin joka siis julkaistiin jo vuonna 2012 saa Lineage OS avulla Android 7.1.1 version ja se vielä toimiikin siinä mainiosti. Valmistajat eivät vain lähde tähän mukaan nykyajan "hehkulampputeorian" takia.
-
Tämä päivitysten saatavuus on kyllä ihan oikea ongelma, jossa valtaosalla valmistajista olisi reippaasti parantamisen varaa. Pyrin tähän mahdollisuuksien mukaan testijutuissa myös viittaamaan. Nyt tilanne saattais olla jopa hieman parantumassa, kun vuosi sitten julkaistun Android 8:n Project Treble mahdollistaa softan päivittämisen ilman, että piirivalmistajalta vaaditaan mitään. Trebleen olisi tarkoitus tehdä katsausta seuraavassa lehdessä!
-
Juu raudan puolesta voisi päivittää (riippuen käytöstä) mutta kun se ei tuo tuloja (sama juttu se on pc (ml. mac) puolella).
Veikkaan että valmistajat estävät Treblen jotenkin ainakin yli 3 vuotta wanhoilta luureilta.
-
Veikkaan että valmistajat estävät Treblen jotenkin ainakin yli 3 vuotta wanhoilta luureilta.
Minulla on menossa kolmas ns. älypuhelin ja toinen tabletti. Vaihtoikä on sattumoisin ollut aika tarkalleen kolme vuotta. On ilmaantunut vikaa (ml. kökkö akku ja laite boottaa jotain tiettyä sovellusta käytettäessä) tai laite on muuttunut uusimmille ohjelmille liian mopoksi (esim. uusinta Firefoxia ei enää saa).
-
Mulla vasta toinen kun MS päätti ettei 920 saa WP10ä.
-
Nyt kyllä Suomeen tarvitaan kiinteistökohtainen lisävero "Cupertino idiot tax", jonka tuotto ohjataan lyhentämättömänä suoraan Applelle! YLE:n mukaan Apple on maksanut Irlannissa veroja ja korkoakin 1,20 euroa:
Irlanti on perinyt takautuvasti tietoteknologiayhtiö Applelta 13,1 miljardin euron verot sekä 1,2 euron verran korkoja, kertoi Irlannin talousministeri Paschal Donohoe tiistaina.
-
Hyvin kopsattu toimittajalta kun ne korot on 1,2 miljardia (ei tuntune applen kassassa kovin paljoa).
-
@olli-vänskä-mb sanoi ryhmässä Kannattaako nyt ostaa älypuhelin vai odottaa? Listasimme eri valmistajien julkaisutilanteen [PÄIVITTYVÄ]:
Listaa päivitetty viimeksi 15.11.2018
Päivittyykö tänä vuonna?
Mainittu Mikrobitin uusi Tuotehakukaan ei ihan säväytä:
-
-
Ennemminkin pari vuotta vaiheessa.