Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista • No ainakaan leffat tai tv-sarjat areenassa vaadi flashiä. • @marko-forssell Areena on ollut täysin flashiton syyskuusta 2018 ainakin tämän Areena-ohjeen mukaan: https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/115002968829-Mediasoitin • Varhaisnuortenohjelma Boforin (lopetettu jo 2014) Flashia käyttävät nettisivut (yle.fi/bofori) ovat pystyssä Flashin kuolemaan asti palautteseeni (lähetetty tammikuussa 2019) saamani vastauksen perusteella. Siinä sanottiin, että Boforin sivusto pysyy käytössä niille, jotka sitä haluavat vielä käyttää. Mainitsin viestissäni myös Pikku Kakkosen nettisivut (yle.fi/pikkukakkonen), mutta tekniikasta vastattiin, että sisällön siirrolla ei ole mitään aikataulua, koska kaikki Areenan vanha sisältö on siirretty HTML5:n kautta toimivaksi (!?). No, ihmiset taitavat käyttää enimmäkseen Ylen mobiilisovelluksia Flash-sivuston sijaan. Tuo ei kuitenkaan anna puljusta kovin hyvää kuvaa... • Opiskelen avoimessa yliopistossa. Suomen avoimet yliopistot järjestävät yhdessä webinaareja Adobe Connect -ohjelmiston kautta. Googlettamisen perusteella kaikki yliopistot käyttävät sitä.

  Adobe Connect käyttää taustateknologiana Flashia. Positiivista on, että Jyväskylän yliopisto (jonka järjestelmän kautta webinaarit järjestetään) on ilmoittanut luopuvansa Connectin käytöstä (kysyin asiasta erään webinaarin lopussa). Kerrottua aikataulua en muista. Muistaakseni siitä luovutaan tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.

  Flash-riippuvuuden lisäksi Connectin käytössä piilee toinenkin tragikoominen piirre: kuhunkin webinaariin mahtuu 100 osallistujaa. Jyväskylän avoimessa yliopistossa opiskelee sen verkkosivujen mukaan "vuosittain noin 13 000 opiskelijaa".

  Connectin toiminta ei ole ennalta-arvattavaa: useampaan kertaan webinaarissa ei ole kuulunut ääniä, ennen kuin ohjelman on käynnistänyt uudelleen. Kun käytin langattomia kuulokkeita ensimmäistä kertaa sen kanssa, webinaarin äänet kuuluivat täysillä kuulokkeista (totta kai ne olivat päässä), vaikka äänet oli mykistetty Windowsista. Syynä oli Connectin oma äänenvoimakkuuden säätö, joka oli oletuksena täysillä. Tämä ohjelman sisäinen äänensäätö on tuon jälkeen ollut joka kerralla minimissä, koska säädin sen vahingon jälkeen niin.

  Miksi ohjelma "muistaa" tekemäni säädöt? Onko se standardi? Miksi yliopistot käyttävät AC:ta vielä vuonna 2019? Parempiakin ohjelmistoja varmasti olisi. • Miksi yliopistot käyttävät AC:ta vielä vuonna 2019?

  Josko lisenssi on höveli eli rahan takia? • No ei AC kyllä halpa ole, ainakaan pienemmässä puljussa käytettynä. Yksi tuttu organisaatio sitä käyttää ja tasan yhden lisenssin pääjehulle hankkivat. • JYU:n avoin yliopisto ilmoitti tänään korvaavansa AC:n Zoomilla. • Jatkan Adobe Connectista (tarkemmin sen työpöytäsovelluksesta): Katsoin juuri, että minulla on käytössäni uusin versio, joka on julkaistu kesäkuussa 2019. Voinko olla varma, että sovellukseen sisäänrakennettu Flash Player on ajan tasalla? Mistä sen mahdollisesti näkisi? Taitaa olla turvallisinta poistaa sovellus ja käyttää AC:n selainversiota. (Nettiin on julkaistu eräs AC-webinaaritallenne, joka olisi pakko katsoa.) • Tästä ketjusta ei näemmä tule tarpeetonta ennen Flashin lopullista hautaamista, jos sittenkään. Livestream käyttää IE 11 -selaimen ja Linuxin (Mintin), jota ei virallisesti tueta, kanssa yhä Flash-pohjaista soitinta. Olen lähettänyt heille kysymyksen Flash-soittimen tuen lopettamisesta. Toinen palvelu, joka käyttää Flashia, on Museoviraston ylläpitämä kuvakokoelmat.fi. Kolmaskin löytyy: Opetushallituksen ylläpitämä, vuosia vanha koululaisille tarkoitettu kielitivoli.fi, jota tuskin enää kehitetään. • Tästä ketjusta ei näemmä tule tarpeetonta ennen Flashin lopullista hautaamista, jos sittenkään.

  Ellei Flash saitteja päivitetä vaikkapa hötömölö vitoselle, pitäisi ne ajaa alas. Jatkuu muuten maailman tappiin reikäisen Flashin koneessa pitäminen ja kusetus feikeillä Flash päivityksillä (jotka toki tekevät jotain ihan muuta). • Taitaa MS, Apple ja Linuxit tappaa Flashin käyttöjärjestelmätasolla kun Flashin tuki loppuu ja samoiten selaimet lopettanee Flash-tuen ensi tammikuussa.

  Flashin (ei kaikkea) saanee jotenkin muunnettua HTML5ksi mutta ei se helppoa ole ja samalla vaivalla koodaisi alusta alkaen HTML5sena. • Sain Livestreamilta (Vimeolta) vastauksen, että Flashin korvaamiselle ei ole aikataulua! Täytyy käyttää ko. palvelua Windowsilla ja macOS:lla.

  Opetushallitus kertoo vastauksessaan, että sillä on useita Flash-materiaaleja ja että niiden uudistamista käsitellään kokonaisuutena. Tässä vaiheessa on kyllä jo aika kiire uudistaa palvelut, jos ne on tarkoitus pitää auki!

  Museovirastolta en ole kysynyt palvelun tulevaisuudesta tekniikan suhteen. Kun nyt kerran olen aloittanut, voisin kai lähettää viestiä sinnekin.

  Muokattu 17.3. klo 6.35: Livestream tukee sittenkin Firefoxia. Poistettu maininta, joka väitti toista. Olin kyllä lukevinani tukiartikkelin ainakin kahteen kertaan eikä siellä muistaakseni mainittu Firefoxia ennen kuin tuesta vastattiin minulle ja kerrottiin Livestreamin tukevan Firefoxia... 🤔 • Museovirastolta tuli vastaus: "Kyseinen palvelu korvataan saavutettavalla ja laitteisto- sekä ohjelmistoriippumattomalla vaihtoehdolla vielä tämän vuoden aikana. Alkuperäinen aikataulu ko. palvelun korvaamiselle oli tänä keväänä, mutta valitettavasti tähän on hyvin todennäköisesti tulossa nyt pieni viivästyminen." • @androidikko sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  Sain Livestreamilta (Vimeolta) vastauksen, että Flashin korvaamiselle ei ole aikataulua! Täytyy käyttää ko. palvelua Windowsilla ja macOS:lla.

  Adobella on muuten FP-versio linuxillekin, siis ihan virallinen sellainen... • @iikoo sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  @androidikko sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  Sain Livestreamilta (Vimeolta) vastauksen, että Flashin korvaamiselle ei ole aikataulua! Täytyy käyttää ko. palvelua Windowsilla ja macOS:lla.

  Adobella on muuten FP-versio linuxillekin, siis ihan virallinen sellainen...

  Livestream ei tue Linuxia virallisesti, kuten jo aloituksessa kerroin. Asensin Mintiin Flashin järjestelmän asennuksessa. • Adobella on muuten FP-versio linuxillekin, siis ihan virallinen sellainen...

  On niillä Linux Readerikin, päivitetty viimeksi ties milloin.

  t: hyvin monta vuotta ilman Flashia, mutta kerran virtuaalikoneella junan istumapaikan joutunut valitsemaan • @mikropiltti sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  t: hyvin monta vuotta ilman Flashia, mutta kerran virtuaalikoneella junan istumapaikan joutunut valitsemaan

  Ja sait ikuisen trauman? • Oli se aika paska kokemus käynnistää Winukka vain saadakseen istumapaikan junaan. Tosin jo 2001 liepeillä sai tehdä saman saadakseen junalipun Pariisista Grenobleen (IE only saitti).

  Vaan kyllä moiset kikkareet levynkulmalle mahtuu:

  openSUSE Leap
  Windows 10 Professional x64
  Windows 7 Professional x64 SP1 DELL OEM
  Windows 98 SE
  Windows XP Professional SP3

  Minulla siis on opensusen alla winukoiden lisäksi myös virtuaalinen opensuse, johon olen virittänyt etätyöympäristön nyt kun koronan takia ei ole konttorille asiaa. On sille muutakin virkaa... • @androidikko sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  @androidikko sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  Ylen Elävä arkisto vaati Flashin tämän vuoden kevääseen asti.

  Ja vaatii näköjään vieläkin ainakin täällä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/05/10/radiouutisten-tunnussavelissa-pirisee-kumajaa-ja-kilkattaa. Taitaa olla käytössä Flashin hautajaisiin asti, ja sitten ihmetellään, kun osa sisällöstä on lakannut toimimasta ja kansalaisilta tulee vihaista palautetta... Taidankin tässä aikani kuluksi laittaa viestiä.

  Eipä vaadi enää! • @androidikko sanoi ryhmässä Jumittaako Flash koneen + muuta keskustelua Flashista:

  Opiskelen avoimessa yliopistossa. Suomen avoimet yliopistot järjestävät yhdessä webinaareja Adobe Connect -ohjelmiston kautta. Googlettamisen perusteella kaikki yliopistot käyttävät sitä.
  ...
  Miksi yliopistot käyttävät AC:ta vielä vuonna 2019? Parempiakin ohjelmistoja varmasti olisi.

  Osallistuin tänään Funetin teknisille päiville. Kertoivat, että Adobe Connect käyttö on laskusuunnassa, mutta jatkuu edelleen. Flashista ei puhuttu.

  Vaihtoehtona Funetin tarjonnassa on Zoom, joka pyörii Eurooppalaisissa konesaleissa (en kysynyt AC:sta ja kumpaakaan emme käytä).