Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin? • Välitän ahdistuneen Windows-käyttäjän ja orastavan Linux-kokeilijan viestin keskustelupalstalle.

  "En saa, huolimatta lukuisista yrityksistä ja yhteydenotosta Microsoftin tukeen, asennettua HP Pavilion -koneessa Windows 7:ään SP1:tä. Windows Update lataa kyllä SP1-paketin, boottaa koneen ja alkaa asentamaan SP1:tä, mutta joka kerta, kun asennuksesta on 'valmiina' 10 %:a, tulee ruudulle ilmoitus asennuksen epäonnistumisesta, epäonnistuneen asennusyrityksen nollaamisesta ja koneen uudelleenkäynnistyksestä. Onko mitään keinoa onnistuneeseen SP1-asennukseen? Microsoftin tukipalvelu käpisteli konetta etänä, mutta sekään ei toiminut.
  Entä onko enää mitään luotettavaa virustorjuntaohjelmaa, joka ei vaatisi SP1:tä asentuakseen Windows 7:ään? Pitäisikö nyt viimeistään korvata windows linuxilla, koska Windows 10 varmaan tekisi hyvästä koneesta heikkotehoisen ongelmajätteen? Entä minkälaisia tietoturvaohjelmistoja löytyy linuxiin?" • Entä onko enää mitään luotettavaa virustorjuntaohjelmaa, joka ei vaatisi SP1:tä asentuakseen Windows 7:ään?

  Windows 7:n tuki (= security fixit) loppuu puolen vuoden kuluttua, ei sen kanssa kauheasti kannata päätä seinään hakata,

  Pitäisikö nyt viimeistään korvata windows linuxilla, koska Windows 10 varmaan tekisi hyvästä koneesta heikkotehoisen ongelmajätteen?

  Ei Windows 10 mikään Vista ole eli tehojen puolesta se voi toimia OK. Microsoftin mukaan sama prosessori ja muistin määrä kelpaa 7:lle ja 10:lle.

  Ongelma on siinä, että Windows 7 on vakaa ja järjellinen käyttis, Windows 10 on ärsyttävä epävakaa ominaisuuspäivityksiä pakkopuskeva kikkare.

  Entä minkälaisia tietoturvaohjelmistoja löytyy linuxiin?

  Ei niitä tarvitse ja taitavat olla lähinnä yrityskäyttöön suunnattuja.

  Asetat käyttisen palomuurin päälle (riippuu Linux jakelusta onko oletuksena päällä vai ei), asentelet ohjelmat jakelun omista repoista ja pidät ne ajan tasalla.

  Edellä mainitun lisäksi blokkaan nettiselaimessa mainokset ja muut vastaavat turhakkeet. Firefox ja uBlock Origin on hyvä alku. Enempi jos haluaa virittää (minä viritän), aletaan säätämään myös javascriptien yms. suoritusoikkia webbisaittikohtaisesti. Tähän on hyvä lisuke uMatrix. • Jos on ohjelmia jotka toimivat vain Windowsissa niin sitten vaihto Linuxiin ei onnistu ellei sille löydy sopivaa vaihtoehtoa. Jonkunverran joutuu säätämään että saa asennettua Chromen (jos sitä käyttää), Libreofficea ei vissiin löydy mistään reposta eli jos haluaa käyttää uudempaa versiota kuin Linuxin (esim. CentOS) mukana tuleva (jollei päivity kun seuraava Linux -jakeluversio tulee)niin pitää jonkunverran "loitsuilla" eli naputtaa päätteeseen pitkähköjä komentoja ja muuta mukavaa ja vähemmän mukavaa. Netistä löytyy kyllä ohjeita mutta useimmiten på engelska. • Ei kannata käyttää Googlen vakointa Chromea vaan Chromiumia (tulee distron mukana). Tosin sekin saa minulta kenkää, jos lisukkeiden (uBlock Origin yms.) toiminta Googlen toimesta rampautetaan.

  Kyllä se LibreOffice mukana tulee, mutta jos on pakkomielle aina uusimpaan versioon, niin sitten saattaa joutua käsin masentamaan. Moisessa vaan ei taida olla järkeä, koska sitten on jatkossa ilo päivittääkin käsipelillä. • Riippuu distrosta että mitä pitää tehdä että saa Chromiumin asennetuksi. • @marko-forssell sanoi ryhmässä Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin?:

  Riippuu distrosta että mitä pitää tehdä että saa Chromiumin asennetuksi.

  Helpoimmalla graafisen pakettienhallintaohjelman (yleensä riittää distron mukana tullut oletusohjelma) kautta kirjoittamalla etsintäruutuun Chromium... Kun kerran pakettirepo on keksitty, niin muualta asentamista kannattaa välttää viimeiseen saakka. • Juu jos sisältää Chromiumin mutta ainakaan CentOSssa ei ole eli pitää lisätä repo jossa on Chromium ja sitten "loitsuilla" asentaa Chromium (sama juttu Chromen kanssa toki).