Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin?



  • Välitän ahdistuneen Windows-käyttäjän ja orastavan Linux-kokeilijan viestin keskustelupalstalle.

    "En saa, huolimatta lukuisista yrityksistä ja yhteydenotosta Microsoftin tukeen, asennettua HP Pavilion -koneessa Windows 7:ään SP1:tä. Windows Update lataa kyllä SP1-paketin, boottaa koneen ja alkaa asentamaan SP1:tä, mutta joka kerta, kun asennuksesta on 'valmiina' 10 %:a, tulee ruudulle ilmoitus asennuksen epäonnistumisesta, epäonnistuneen asennusyrityksen nollaamisesta ja koneen uudelleenkäynnistyksestä. Onko mitään keinoa onnistuneeseen SP1-asennukseen? Microsoftin tukipalvelu käpisteli konetta etänä, mutta sekään ei toiminut.
    Entä onko enää mitään luotettavaa virustorjuntaohjelmaa, joka ei vaatisi SP1:tä asentuakseen Windows 7:ään? Pitäisikö nyt viimeistään korvata windows linuxilla, koska Windows 10 varmaan tekisi hyvästä koneesta heikkotehoisen ongelmajätteen? Entä minkälaisia tietoturvaohjelmistoja löytyy linuxiin?"



  • Entä onko enää mitään luotettavaa virustorjuntaohjelmaa, joka ei vaatisi SP1:tä asentuakseen Windows 7:ään?

    Windows 7:n tuki (= security fixit) loppuu puolen vuoden kuluttua, ei sen kanssa kauheasti kannata päätä seinään hakata,

    Pitäisikö nyt viimeistään korvata windows linuxilla, koska Windows 10 varmaan tekisi hyvästä koneesta heikkotehoisen ongelmajätteen?

    Ei Windows 10 mikään Vista ole eli tehojen puolesta se voi toimia OK. Microsoftin mukaan sama prosessori ja muistin määrä kelpaa 7:lle ja 10:lle.

    Ongelma on siinä, että Windows 7 on vakaa ja järjellinen käyttis, Windows 10 on ärsyttävä epävakaa ominaisuuspäivityksiä pakkopuskeva kikkare.

    Entä minkälaisia tietoturvaohjelmistoja löytyy linuxiin?

    Ei niitä tarvitse ja taitavat olla lähinnä yrityskäyttöön suunnattuja.

    Asetat käyttisen palomuurin päälle (riippuu Linux jakelusta onko oletuksena päällä vai ei), asentelet ohjelmat jakelun omista repoista ja pidät ne ajan tasalla.

    Edellä mainitun lisäksi blokkaan nettiselaimessa mainokset ja muut vastaavat turhakkeet. Firefox ja uBlock Origin on hyvä alku. Enempi jos haluaa virittää (minä viritän), aletaan säätämään myös javascriptien yms. suoritusoikkia webbisaittikohtaisesti. Tähän on hyvä lisuke uMatrix.



  • Jos on ohjelmia jotka toimivat vain Windowsissa niin sitten vaihto Linuxiin ei onnistu ellei sille löydy sopivaa vaihtoehtoa. Jonkunverran joutuu säätämään että saa asennettua Chromen (jos sitä käyttää), Libreofficea ei vissiin löydy mistään reposta eli jos haluaa käyttää uudempaa versiota kuin Linuxin (esim. CentOS) mukana tuleva (jollei päivity kun seuraava Linux -jakeluversio tulee)niin pitää jonkunverran "loitsuilla" eli naputtaa päätteeseen pitkähköjä komentoja ja muuta mukavaa ja vähemmän mukavaa. Netistä löytyy kyllä ohjeita mutta useimmiten på engelska.



  • Ei kannata käyttää Googlen vakointa Chromea vaan Chromiumia (tulee distron mukana). Tosin sekin saa minulta kenkää, jos lisukkeiden (uBlock Origin yms.) toiminta Googlen toimesta rampautetaan.

    Kyllä se LibreOffice mukana tulee, mutta jos on pakkomielle aina uusimpaan versioon, niin sitten saattaa joutua käsin masentamaan. Moisessa vaan ei taida olla järkeä, koska sitten on jatkossa ilo päivittääkin käsipelillä.



  • Riippuu distrosta että mitä pitää tehdä että saa Chromiumin asennetuksi.



  • @marko-forssell sanoi ryhmässä Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin?:

    Riippuu distrosta että mitä pitää tehdä että saa Chromiumin asennetuksi.

    Helpoimmalla graafisen pakettienhallintaohjelman (yleensä riittää distron mukana tullut oletusohjelma) kautta kirjoittamalla etsintäruutuun Chromium... Kun kerran pakettirepo on keksitty, niin muualta asentamista kannattaa välttää viimeiseen saakka.



  • Juu jos sisältää Chromiumin mutta ainakaan CentOSssa ei ole eli pitää lisätä repo jossa on Chromium ja sitten "loitsuilla" asentaa Chromium (sama juttu Chromen kanssa toki).



  • @olli-vänskä-mb sanoi ryhmässä Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin?:

    Välitän ahdistuneen Windows-käyttäjän ja orastavan Linux-kokeilijan viestin keskustelupalstalle.

    "En saa, huolimatta lukuisista yrityksistä ja yhteydenotosta Microsoftin tukeen, asennettua HP Pavilion -koneessa Windows 7:ään SP1:tä. Windows Update lataa kyllä SP1-paketin, boottaa koneen ja alkaa asentamaan SP1:tä, mutta joka kerta, kun asennuksesta on 'valmiina' 10 %:a, tulee ruudulle ilmoitus asennuksen epäonnistumisesta, epäonnistuneen asennusyrityksen nollaamisesta ja koneen uudelleenkäynnistyksestä. Onko mitään keinoa onnistuneeseen SP1-asennukseen? Microsoftin tukipalvelu käpisteli konetta etänä, mutta sekään ei toiminut.
    Entä onko enää mitään luotettavaa virustorjuntaohjelmaa, joka ei vaatisi SP1:tä asentuakseen Windows 7:ään? Pitäisikö nyt viimeistään korvata windows linuxilla, koska Windows 10 varmaan tekisi hyvästä koneesta heikkotehoisen ongelmajätteen? Entä minkälaisia tietoturvaohjelmistoja löytyy linuxiin?"

    Ekaksi tulee mieleen asentaa koko seiska uusiksi. Jos se ei ole optio, niin tapapa ensiksi Windows Update -palvelu ja sen jälkeen tyhjennä Software Distribution -kansio ja starttaa palvelu uudelleen. Sitten asenna normaalipäivitykset ja asenna SP1. Kannattaa ehkä myös poistaa kolmannen osapuolen virustorjunta asennuksen ajaksi. Ja ajaa chkdsk /f ennen asennusta. Noilla olen päässyt pitkälle ja varsinkin korjannut eräänkin seiskan päivitysongelman. Ja miksi ihmeessä tämä kirjoitusloota on pikkuruinen ja huuhaa keskusteluketju vie 70% pystytilasta?



  • Ja miksi ihmeessä tämä kirjoitusloota on pikkuruinen ja huuhaa keskusteluketju vie 70% pystytilasta?

    Esikatselulootan yläosasta Lähetä nappulan alta löytyy PIILOTA ESIKATSELU, silloin saa lisää leveyttä. Minulle jää kirjoituslootalle korkeutta n. 1/3 selaikkunasta, jolla kokoa 1350x1600.

    Minulle keturallaan on liian suuri riviväli. Sen saa onneksi itse korjattua selaimen Stylus lisukkeella.

    0_1569655749442_Screenshot_20190928_102649-800.png



  • Paljon jää hyödyntämättä.

    0_1569664139927_mb1.png



  • Juu, ei tämä (ilman säätöä tyyliin rivivälin pienennys) kovin leveäksi taivu. Vaan ei liian leveää tekstiä viitsi lukea.



  • @paper sanoi ryhmässä Windows-päivitys meni nenilleen - aika vaihtaa Linuxiin?:

    Ja miksi ihmeessä tämä kirjoitusloota on pikkuruinen ja huuhaa keskusteluketju vie 70% pystytilasta?

    Kuten @mikropiltti jo neuvoikin, voit piilottaa viestin esikatselun. Sen lisäksi voit vetää vastauskentän täysikokoiseksi (tai niin isoksi kuin mahdollista) sen vasemmasta yläreunasta löytyvän "kaksipäisen" nuolen avulla.



  • ...vasemmasta yläreunasta löytyvän "kaksipäisen" nuolen...

    Kaho, en ollut noteerannut moista.



  • Niinpä on tosiaan. Minä koetin kiskoa vain ikkunan kehyksestä ☺



  • Hei.
    Jos asennus tosiaan oikuttelee noin pahasti, on sinulla ainoastaan yksi vaihtoehto edessä. Windowsin uudelleenasennus.
    Tilanne on se, että Wintoosa rämettyy muutamassa vuodessa niin että se on pakko asentaa tyhjältä pöydältä.
    Jos Linux kiinnostaa, suosittelen Linux Mint -käyttistä. Nykyinen versio on vakaa 19.2 (Tina).
    Mintin mukana tulee esiasennettuna Libreoffice, jolla voi muokata Windowsin Powerpoint esityksiä (valitettavasti editointi rikkoo slidet). Lisäksi Libreofficella voi lukea ja muuttaa Excel-taulukoita, mutta skriptit eivät toimi, koska skriptikieli eroaa Libreofficen omasta formaatista. Lisäksi tulee muutama muu Officen työkaluja vastaava ohjelma.

    Windowsista sinun ei tarvitse luopua: Mintin mukana tulee VirtualBox-ohjelma, johon voit asentaa Windowsin ja tarvitsemasi
    Wintoosa kikkareet. Virtuaalikoneessa on se hyvä puoli, että "rautaympäristö" on aina sama, eli jos joskus koneesi leviää ja alat käyttämään Linuxia toisessa koneessa, voit tuoda aiemman koneen virtuaali-Windowsin uuden koneen VirtualBoxiin.

    Linux mintiä suosittelen siksi, että se on lähimpänä Windowsin käyttöliittymää, näppäimistön voi määritellä Window-näppäimistöksi Linuxia asennettaessa.

    Ihan ajatuksena heitän, että jos saat nykyisen Windowsin muunnettua ISO-kuvaksi, niin sen tuominen VirtualBoxiin on helppoa.
    Siitä en ole varma, että jos on raudalle asennettu Windows, niin tuleeko ongelmia virtuaaliympäristössä.

    Minulla on kokemusta aiheesta runsaasti, joten kysy vapaasti lisää jos jokin jäi askarruttamaan.

    t. -Pekka-



  • Tuskin tarvitsee nykyistä asennusta alkaa muuntamaan ISOksi vaan lataa sopivan Win 10 ISO-tiedoston ja asentaa sen virtualboxiin ja sitten muut käytössä olleet ohjelmat, toki jos on MS Office käytössä (esim. tullut koneen mukana) tai joku muu maksullinen ohjelma ei-cd/dvdllä niin pitää jonkunverran nähdä vaivaa että saa lisenssiavaimat talteen että voi asentaa ne virtuaalimasiinaan.



  • Aivan. Ajattelin aiemmassa kommentissani ISO:n luomista nykyisestä Windowsista siksi, että kaikki ohjelmat, dokut +säädöt saataisiin sellaisenaan VirtualBoxille. Olen samaa mieltä siitä, että varmimmin hommat saa toimimaan asentamalla Microsoftilta saatavalla ISO:lla. On sitten makuasia asentaako raudalle ISO:n vai virtuaaliympäristöön. Lisenssiavaimet on syytä olla tallessa... Virtuaaliympäristössä winukan ajaminen vaatii kyllä sitten tehoja koneelta, mielellään määritellä => 4gb RAM ja CPU >1. Itselläni on Linux raudassa 16gb RAM ja 4CPU, joten winukalle olen määritellyt 2CPU ja 8gb RAM. Näillä asetuksilla windows toimii jouheasti 🙂