Kannattaako korjata?



  • Kannattaako konettani korjata alla olevien teknisten tietojen ja Asuksen tukeen lähettämäni viestin perusteella? (Valmistajan/jälleenmyyjän pettämistä/rahankiskontaa saa kauhistella sivulauseessa. 😱 Allekirjoittanut ei ota vastuuta valmistajan käyttämästä konekäännöksestä.)

    Tekniset tiedot:

    Lihavoidut löytyvät omasta koneestani, (sulkeissa) olevat eivät

    Hinta: 999 euroa

    Suoritin
    Intel® Core™ M 6Y30/6Y54/6Y75-suoritin:
    Intel(R) Core(TM) m3-6Y30 CPU @ 0.90GHz, 1512 Mhz, 2 ydin(tä), 4 loogista suoritinta (valmistaja ei ole kehdannut ilmoittaa kellotaajuutta verkkosivuillaan, joilta nämä tekniset tiedot on kopioitu... 🙄)

    Muisti
    LPDDR3 1600 MHz SDRAM, 4 Gt, /8 Gt

    Näyttö
    13,3" 16:9 QHD+( 3200 x 1800)/Full HD (1920x1080)

    Näytönohjain
    Integroituna Intel® HD Graphics 515

    Tallennus
    SATA3

    • 128GB SSD (M.2 2280)
    • 256GB SSD (M.2 2280)
    • 512GB SSD (M.2 2280) (perheenjäseneni koneen kiintolevyn koko; koneen hinta ja malli samoja)

    Kortinlukija
    2 -in-1 -kortinlukija( SD/ SDXC)

    Kamera
    HD 720p CMOS -moduuli
    (IR Camera)

    Verkkotuotteet
    Integroituna 802.11 ac

    Käyttöliittymä
    1 x Mikrofonin tuloliitäntä
    1 x Kuulokkeen lähtöliitäntä
    3 x USB 3.0 -portit(s)
    1 x micro HDMI
    1 x SD kortinlukija
    1X Verkkolaitteen liitin

    Ääni
    ICEpower®

    Akku
    45 wattitunnin polymeeriakku

    Virran Adapterit

    Ulostulo :
    19 V DC, A, 45 W

    Plug Type :ø4 (mm)

    Syöttö :
    100 -240 V AC, 50/60 Hz yleiskäyttöistä

    Mitat
    324 x 226 x 12.3 mm (LxSxK)

    Paino
    1.2 kg (polymeeriakulla)

    Turvallisuus
    USB-turvalukko

    Todettakoon, että en ostanut konetta itse, mutta en olisi uskonut hinta-laatusuhteen olevan näin huono. En osta ASUSta enää ikinä.

    "Hei!

    Otin alkuviikosta yhteyttä Microsoftiin alunperin kysyäkseni, mikä aiheuttaa sen, että Windowsin akkumittari näyttää akun olevan täynnä mutta tietokoneen merkkivalon mukaan akku ei ole täynnä. Sain paljon toimenpiteitä tehtäviksi. Tässä yhteenveto:

    Akkuohjaimille ei löytynyt päivityksiä. Energiaraportissa, joka luotiin akun ollessa käytössä, todettiin mm. pienimmän suorituskykytilan olevan 100 % (paras teho ei käytössä) ja keskimääräisen suoritinkäytön 72,40 %. Suurin osa 15-20 paljon suoritinta kuluttavasta prosessista liittyi Windowsiin. Verkkovirralla suoritinkäyttö oli vain 4,26 % ja vain F-Secure SAFE ja Chrome kuluttivat paljon suoritintehoa. Lisäksi akun kapasiteetti (45030) on laskenut merkittävästi (27987). Latauskertoja on jo n. 300.

    Koneeni on ollut jo pitemmän aikaa hyvin epävakaa: se on mennyt jumiin ihan normaalilla netinkäytöllä (uutiset, videot). Kerran jopa pelkkä työpöytänäkymä laittoi koneen jumiin.

    Microsoft suositteli akunvaihtoa. Voiko akku olla vaarallinen, ts. aiheuttaa oikosulun, jollei sitä vaihda? Riittääkö pelkkä akunvaihto, vai pitäisikö koko kone huoltaa?"



  • @androidikko sanoi ryhmässä Kannattaako korjata?:

    Voi sitä kokeilla jos akun vaihto auttaa ja voi sitä kysyä että paljonko huolto maksaisi (eli riittääkö akun vaihto vai tarvitaanko käyttiksen uudelleenasenus vai kenties osien vaihtoa (jolloin voi tulla halvemmaksi ostaa uusi)).



  • Todettakoon, että en ostanut konetta itse, mutta en olisi uskonut hinta-laatusuhteen olevan näin huono. En osta ASUSta enää ikinä.

    Minä olen ostellut Asus emoja varmaan parinkymmenen vuoden ajan. Eka Asus saattoi olla Pentium II emo, joka elää edelleen retropelikoneessani. Sitten on pikku muistikatkos asian tiimoilta. Core i5 emo päätyi eläkkeelle ehjänä. Yksi Core i7 emo kuoli alle vuodessa ja uutta en saanut kun oli muka prossakannan pinni vääntynyt. Vaihdokki kuoli n. 4 v 24/7/365 käytön jälkeen. Toiseksi uusin Asus Core i7 emo sekosi BIOS päivityksessä ja sain uuden tilalle. Se on nyt alla tässä Linux masiinassani, jota naputan. Uusimmassa pelilelussa on Asus Turf emo ja Core i9 prossa. Jokusen Asusin varmaan unohdin.

    Keskimäärin ihan OK emoja ovat Asusit olleet (muutakin on ollut uutena alkaen 386 SX:stä (ties mitä merkkejä) ja vanhemmasta jälkikäteen hankitusta) ja Linux toimii. Yhteen jouduin hetken aikaa kääntelemään verkkokortin kernel modulea manuaalisesti. Ja ekaan Linux käytössä olleeseen 486 emoon (ei Asus) koko kernelin.



  • Tarina jatkuu:

    "Hei!

    Tutkin aiempia viestejä. Ongelmina ovat olleet sisäisten kaiutinten äänen säriseminen ja lopulta äänen katkeaminen ja mykistyminen, johon liittyy videota katsoessa sen pysähtyminen ja loputon lataaminen ilman onnistumista, sekä koneen kykenemättömyys tunnistautua ASUS-laitteeksi huolimatta ATK Package -ohjelmiston onnistuneesta asennuksesta. Tunnistautumisen epäonnistumisen vuoksi Splendid-ohjelmisto ilmoittaa ettei tue nykyisiä näytön asetuksia. (Poistin Splendid-ohjelmiston sen takia.)"

    Onko korjauttaminen järkevää?



  • Todettakoon vielä, että olen asentanut Windows 10:n uudelleen syyskuussa 2019.



  • Tuolla kuvauksella sanoisin että vie huoltoon sillä kuulostaa että rauta on ns. viimeisellä matkalla.



  • @androidikko sanoi ryhmässä Kannattaako korjata?:

    Voiko akku olla vaarallinen, ts. aiheuttaa oikosulun, jollei sitä vaihda?



  • Onko valtuutettuun huoltoon vieminen järkevin vaihtoehto, vai saako yhtä hyvän lopputuloksen missä tahansa muussa huoltoliikkeessä? Voinko kysyä hinta-arviota sähköpostilla kopioimalla vikakuvaukset ASUS-tukeen laittamistani viesteistä, vai pitääkö kone lähettää huoltoon, ennen kuin voi saada kaikenkattavan hinta-arvion?



  • Vie Asuksen huoltoon josta saat sitten vika-arvion ja laskelman että kannattako korjauttaa vai ei. Ennen huoltoon viemistä selainten kirjainmerkit, tallennetut videot, - kuvat, - asiakirjat talteen ja adblock-lista jos on omia lisäyksiä.



  • Tilannepäivitystä tännekin:

    Sain valmistajalta vastauksen akun vikaherkkyyteen: "Laitteen käyttöiän huomioon ottaen akun käyttäytyminen kuullostaa normaalilta ja akku latautuu oikein. Mikäli havaitsette akun latautumisessa poikkeavuutta tai laitteen kuumenee normaalia enemmän, olkaa ihmeessä uudelleen meihin yhteydessä."

    Muistelin Microsoftille lähettämässäni viestissä, että Windows 10:n vähimmäisvaatimus on 1 GHz:n suoritin. Microsoftin tukihenkilö totesi, että muistan oikein. Koneessani on 0,90 GHz:n suoritin (kuten jo kerroinkin).

    Totesin valmistajalle, että en koe järkeväksi vaihdattaa akkua, koska siinä on kapasiteettia vielä n. 50 % (5-6 h vs. 10 h) siitä, mitä uutena. Koska koneessani oleva suoritin ei täytä edes Windowsin vähimmäisvaatimuksia, toimikoon koneeni sen ajan, minkä toimii. Huoltoon en konettani vie (ellei akku uhkaa posahtaa, mistä ei ole mitään merkkejä), häviän vain.

    Mitä tulee Asuksen tuotteisiin, en tule niitä enää ostamaan. Ensimmäinen ASUS-koneeni (hinta n. 300-400 euroa) kieltäytyi käynnistymästä pari päivää käyttöönoton jälkeen. Sain tilalle kahteen otteeseen uuden laitteen varastosta. Kummatkin vaativat huoltoa. Tämän ketjun aiheena oleva kone on käynyt huollossa 2-4 kertaa takuuaikanaan, joka on mennyt umpeen. Palaan HP:n koneiden pariin, kun uusi kone tulee tarpeeseen.



  • Tai kokoa itse.



  • Myös High Price tuotteissa on ollut täysiä susia.

    t: kasaan itse, läppärillä en tee mitiä



  • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kannattaako korjata?:

    Myös High Price tuotteissa on ollut täysiä susia.

    t: kasaan itse, läppärillä en tee mitiä

    Susia ei ole tullut ostettua. Tosin muutama vuosi sitten 400-500 euron HP-kone kävi takuuhuollossa, jossa kiinnitettiin kosketusnäytön piuha niin, että kosketus taas toimii. Sen jälkeen muita vikoja ei ole tullut. Läppäriä tarvitsen yo-kokeiden korottamisen varalta. Lisäksi sorminäppäryyteni ei riitä kasaamiseen, vaikka kiinnostusta kyllä olisi.



  • Lisäksi sorminäppäryyteni ei riitä kasaamiseen, vaikka kiinnostusta kyllä olisi.

    Ideana onkin kasata pöytäkone, ei läppäriä 😀

    Ihan ekan PC:ni (siis sellainen Intel x86 jne., muita koneita oli aiemmin) ostin valmiiksi kasattuna, sen jälkeen on jokainen ruuvattu itse kasaan. Aiemmin säästi selkeästi rahaakin, nykyään lähinnä saa mitä haluaa.



  • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kannattaako korjata?:

    Ideana onkin kasata pöytäkone, ei läppäriä 😀

    Kyllä minä sen tajusin. 😄



  • Taas yksi syy vaihtaa merkkiä. Eipä ole ao. ajuria tarjolla Asuksen sivuilla. Koneeni on hankittu syksyllä 2016, ja ajuripäivitys asentuu vasta nyt... Onko koneessani edes Qualcommin osia?? Ei ainakaan aloitukseen kopsaamieni teknisten tietojen perusteella. Vai tekeekö Qualcomm USB-portteja ja/tai niiden ajureita?

    0_1581529250301_Ajuripäivitys.PNG



  • Koneeni on hankittu syksyllä 2016...

    Kaikki tuki luulemma loppui viimeistään 2018. Niin se menee, "haista paska, osta uusi".

    Itse haen (jos Winukkaan joudun koskemaan) ajurit piirisarjan tms. valmistajan sivuilta, en emolevyn valmistajan sivuilta.



  • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kannattaako korjata?:

    Kaikki tuki luulemma loppui viimeistään 2018.

    Mihin tietosi perustuu? ASUS vastasi tukipyyntööni, että se tukee koneita "pääsääntöisesti 5 vuotta valmistuksesta". Asuksen antaman tiedon perusteella tukea olisi luvassa vielä noin vuoden päivät. Viimeisin BIOS koneellani on päivätty huhtikuulle 2019.



  • Yleistä pessimismiä se oli, ei tieto.

    Minun koneilleni (lue emoille) Asus ei ole juuri aikaansaanut prossafiksejä omaavia BIOS päivityksiä. Tuntuvat loppuvan BIOS päivitykset parissa vuodessa.

    No Winukka ei pääse nettiin (Win 10:lle voi erikseen ladata jotain prossafiksejä, eivät tule normipäivitysten mukana) ja Linuxissa(kin) homma hoituu käyttiksen puolesta (just tänään tuli uudet mikrokoodit).