Poistaako Linuxiin siirtyminen BIOS:n/UEFI:n?



  • Jos asennan aiemmin mainitsemaani Asuksen kannettavaan Linuxin Windowsin tilalle, häviääkö koneestani samalla BIOS/UEFI? Oletukseni on, että ei.



  • Ei koneen firmis (joka kannattanee päivittää ajan tasalle) mihinkään katoa (tosin olisikohan ollut Lenovo, joka tuonkin osittain osasi jollain oudolla bugilla).

    Järkevissä koneissa firmiksen voi päivittää esim. UBS-tikulta sieltä BIOS/UEFI setupista. Typerissä koneissa (HP tulee mieleen) on tarjolla vain Windows ohjelma.



  • @mikropiltti sanoi ryhmässä Poistaako Linuxiin siirtyminen BIOS:n/UEFI:n?:

    Ei koneen firmis (joka kannattanee päivittää ajan tasalle) mihinkään katoa (tosin olisikohan ollut Lenovo, joka tuonkin osittain osasi jollain oudolla bugilla).

    Järkevissä koneissa firmiksen voi päivittää esim. UBS-tikulta sieltä BIOS/UEFI setupista. Typerissä koneissa (HP tulee mieleen) on tarjolla vain Windows ohjelma.

    Tarkoitatko "firmiksellä" BIOSia vai laiteohjelmistoa, jonka voi päivittää (myös) Laitehallinnan kautta?



  • BIOSia/UEFia.



  • Oletuksesi on oikea eli BIOS/UEFI ei häviä minnekään, jos asennat Windowsin tilalle jonkun Linuxin jakeluista. Koneen käynnistyshän menee niin, että ensin käynnistyy bios. Biosista taasen löytyy ns. buuttausjärjestys eli milta tallennusvälineistä nios etsii buuttiloaseria ja missä järjestyksessä. Buuttiloari taasen lataa varsinaisen käyttöjärjestelmän. Linuxin buuttiloadri on niin fiksu, että se osaa ladata useampia koneesta löytyviä käyttöjärjestelmiä. Jos siis kiintolevyltä löytyy tilaa, niin halutessaan voi komentaa Libuxin asennuksessa Linuxia asentumaan Windowsin rinnalle, jolloin koneen käynnistyksessä voi valita käynnistyykö nLibux vai Windows. Tai voi asentaa useamman Linux-jakelun tms. Windowsia voi myös ajaa virtuaalisena Linuxin sisällä ihan laillisesti. Sinullahan on maksettu Windowsin lisenssi. Mutta ehkä haluat unohtaa Windowsin ja toimit jatkossa Linuxilla. Se toimii.



  • Joo, BIO ja UEFI säilyvät. Jos otat Linuxin eka kertaa käyttöön, niin suosittelen tuplabuuttia: Windows ja Linux rinnakkain. Itselläni oli muutaman vuoden molemmat, mutta nyt kun Linux ja sen softat on riittävästi hallussa, niin kokneet on 'puhtaita' Linux -koneita.



  • @jussi-silvonen sanoi ryhmässä Poistaako Linuxiin siirtyminen BIOS:n/UEFI:n?:

    Joo, BIO ja UEFI säilyvät. Jos otat Linuxin eka kertaa käyttöön, niin suosittelen tuplabuuttia: Windows ja Linux rinnakkain. Itselläni oli muutaman vuoden molemmat, mutta nyt kun Linux ja sen softat on riittävästi hallussa, niin kokneet on 'puhtaita' Linux -koneita.

    Itse tekisin saman virtuaalikoneella. Joskus aikoinaan, kun minulla oli kaksi käyttistä koneessa rinnakkain, niin usein tuli huomattua, että tarvitsikin sitten sitä toista käyttistä ja ei kun boottaamaan...



  • Joo, minullakin valitettavasti on Winukkatarpeita (muutakin kuin pelit) ja lähes aina virtuaalinen Winukka riittää. Tarpeen tyydyttämisen jälkeen on hyvä liksauttaa peruutusnappia.

    0_1582567527290_18ba6621-d6fa-4642-aec5-c6eee89d0b1c-image.png