SSD levyn käsittely



  • SSD levyistä on ollut asiaa monissakin julkaisuissa, enimmäkseen asennuksesta, mutta levyn varsinaista käsittelyä koskevia aiheita on ollut niukasti. Kysyisinkin seuraavanlaisia asioita.
    Millaisia komentoja voi käyttää esim. chkdsc tai format tai osioimista ja muita vastaavia. Miten tyhjennän turvallisesti ko. levyn jne. Näistä on ollut aika vähän asiaa ko. SSD levyistä. Olisiko jossain tietoa tai tietäisikö kuka näistä asioista. SSD on jo aika yleinen, käytössä monissakin uusissakin koneissa. Ei vaan goolettamallakaan löydy tietoa kovinkaan paljon. Eli olisi tärkeää löytää ajantasalla olevaa tietoa.



  • @lauri-uusitalo sanoi ryhmässä SSD levyn käsittely:

    Millaisia komentoja voi käyttää esim. chkdsc tai format tai osioimista ja muita vastaavia.

    Ihan samalla tavalla SSD:tä käpälöidään kuin normaaliakin levyä.

    Miten tyhjennän turvallisesti ko. levyn jne.

    Periaatteessa levy kannattaisi pitää salattuna alusta saakka. Salaa levy siihen tarkoitetulla kelvolliseksi todetulla ohjelmalla, ei levyn omalla salauksella. Lopuksi vaan hukkaat salasanan/salausavaimet ja se on siinä (sisältö "turvassa"). Tämä ei haittaa levyn ottamista uudelleen käyttöön.

    SSD:n voi tyhjentää melko luotettavasti levyn omalla secure erase toiminnolla. Toimivuus riippuu levyn firmiksestä (täytyy olla toiminnon osalta bugiton / takaoveton). Perinteiset ylikirjoitusohjelmat eivät SSD:tä kunnolla tyhjennä.

    Secure erasen voi tehdä esim. Knoppixilla (live Linux) komentoriviltä tai sitten hommaan tarkoitetulla graafisella ohjelmalla (tuppaavat kai maksamaan jotain). Vanhimmat SSD:t eivät tue secure erasea, leka auttaa.



  • Tämä https://cmrr.ucsd.edu/resources/secure-erase.html tyhjentää SSDn arvostelujen mukaan mutta ei välttämättä toimi 64bit Windowsissa (tulee vissiin DOS bootilla varustettuna) ja NSAlla voi olla jotakin mukana.



  • Kiitos vastaajille. Asiasta tuntuu vain olevan monia mielipiteitä ja siksi on ihan mukava saada tietoa ko. asiasta. Kiitos



  • SSD-levyn pyyhintä toimii erilailla kuin perinteisen kovalevyn. Perinteisessä kovalevyssä jää magneettinen jälki vielä uudelleenkirjoituksen jälkeen tallennusuralle, erityisesti sen reunoille.
    SSD-levyhän toimii kuten muistikortti, siinä on kutakin bittiä tai bittikombinaatiota varten varattu oma muistisäilö. Jos sen sisältö kerran muutetaan, niin sitä ei hevillä selvitä mitä siinä on alunperin ollut säilöttynä.
    Erasen pitää olla vain SSD-yhteensopiva, joita nykyään lähes kaikki ovat.