Windows 10 -päivittymishelvetti • Vaikka tämä foorumi tuntuukin olevan lähes kuollut, niin laitanpa silti, kun
  helpottaa purkaa sydäntään.

  Otsikossa siis on "päivittymishelvetti", ei "päivittämis...".

  Windows 10 päivitti itsensä 20H2-versioksi. Siinähän raksutti jonkun tunnin. Tuloksena toimimaton tietokone. Kun kirjautuu sisään, niin näyttö noin sekunnin välein muuttuu täysin valkoiseksi, sitten hetken näkyy työpöytä, sitten taas pelkkää valkoista jne. No, netistä etsimään neuvoja, niitähän löytyy, ei ole mikään ainutlaatuinen tilanne. Ongelma vaan on, että mikään löytyvistä neuvoista ei toimi. Pitäisi päivittää näytönohjain, ei auta, eikä vika edes voi olla siinä, koska ainoa sovellus, jonka voi käynnistää eli Task Manager ei ole mukana vilkkumisessa. Pitäisi disabloida tietty Windowsin palvelu (service), näin voin vilkkumattoman Task Managerin kautta tehdä, mutta ei vaikutusta vilkkumiseen. Pitäisi Norton poistaa, miten poistat kun ei ole. Neuvotaan, että pitää poistaa sovellus, joka vikatilanteen aiheuttaa, ja sitten ystävällisesti neuvotaan, miten Windows-sovellus poistetaan, kertomatta ollenkaan, mikä se poistettava sovellu saattaisi olla, eikä sitä miten saisi selville, mikä se sovellus on.

  Paras (=ainoa) löytynyt toimiva keino on Ctrl-Alt-Del, jonka jälkeen avautuneessa näkymässä (joka ei vilku) klikkaan Shift-nappula pohjassa oikean alanurkan Power-nappulan takaa löytävää Restartia. Silloin kone käynnistyy tilaan, jossa voi valita erilaisia ylläpito- ja huoltojuttuja. Sieltä löytyy lopulta toiminto, jolla voi poistaa viimeisimmän päivityksen. Pitää tietää, onko kyseessä "Quality Update" vai "Feature Update", 20H2-päivitys on jälkimmäinen. Sen jälkeen on taas odottelun jälkeen toimiva kone.

  Joka sitten väkisin ennen pitkää päivittyy uudestaan. Netistä löytyy kaikenlaista neuvoja, joilla pitäisi voida estää päivittymisen. Mm. voi Regeditillä luoda rekisteriin avaimet NoAutoReboot (joka siellä olikin jo valmiina) ja NoAutoUpdate ja antaa niille arvoksi 1. Eivät mitenkään estä väkisinpäivittymistä. Tähän mennessä (kolme väkisinpäivittymistä) on lopulta aina päädytty tilanteeseen, jossa päivityksen vaatiman uudelleenkäynnistymisen ajankohtaa voi siirtää eteenpäin tunnin. Eli pitäisi valvoa yö siirtelemässä tuota ajankohtaa estääkseen päivittymisen.

  Yksi neuvo on kokeilematta. Nimittän jossain sanottiin, että tämä voisi aiheutua jostain korruptoituneesta Windowsin järjestelmätiedostosta, jolloin koko Windowsin uudelleenasennus voisi korjata tilanteen. Tietysti voi ihmetellä sitä, miksi se tiedosto ei sitten aiheuta mitään vikatilannetta nykyisellä Windows-versiolla.

  Mutta koska ei huvita rakentaa toimivaa työskentely-ympäristöään tyhjästä uusiksi niin toistaiseksi ajattelin kuitenkin mennä tällä väkisinpäivittyminen - päivityksen poisto - väkisinpäivittyminen - päivityksen poisto... -menetelmällä, kun sitä on tässä tullut harjoiteltua, eikä lopulta ole kovin iso vaiva. Luultavasti ennen pitkää Microsoft varmaan jotenkin estää tämänkin.

  Siteeraan lopuksi Microsoftin tukipalveluista samanlaiseen ongelmaan neuvoja kyselleen viimeistä kommenttia saatuaan sitä ennen tyystin käyttökelvottomia neuvoja: Seuraava koneeni on Apple. • En ehkä muista tarkkoja ja toimivimpia komentoja (Google auttanee), mutta joko on kokeiltu (tarpeeksi oikkia omaavasta command promptista)

  sfc /scannow
  dism /online /cleanup-image /restorehealth

  tyyliset loitsut? Siis jo ennen pakkopullapäivitystä.

  t: en päivitä peliwinukkaa enkä suosittele Applea (toinen suljettu kikkare, ylihintainen rauta, bugisuus kasvussa, ...) • Kyllä näytönohjaimen ajurilla voi olla tekemistä ongelman kanssa, vaikka se Task Manager ei vilkkuisikaan. Päivitä se valmistajan sivulta haettuun uusimpaan ajuriin. Ajurin osuus on helppo testata käynnistämällä kone vikasietotilaan perusgrafiikka-asetuksin, jolloin käytetään geneeristä ajuria. Jos silloin ei välky, niin ajurinvaihto auttaa.

  Joskus muinoin historian hämärässä törmäsin erässä pöytäkoneessa siihenkin, että vikasietotilassa pelasi, mutta normaalitilassa karmeita raitoja yms. Syypää viallisessa näytönohjaimessa, konkat oli poks jo silmämääräisestikin.