Nokian android 11 päivityksen ongelmat • Ostin vuosi sitten Nokia 4.2 android tietokoneen (jota voi myös puhelimena käyttää). Päädyin Nokiaan = HMD, koska se lupaa päivityksiä pitkälle.
  PIELEEN MENI.
  Aluksi kone tuli android 9:llä ja päivittyi pian android 10:een. Kaikki hyvin tähän saakka.
  Mutta huhtikuussa 2021 kone päivitti itsensä android 11:een täysin varoittamatta ja lupaa kysymättä. Ja meni lähestulkoon täysin sekaisin.
  "factory resetin" ja backuppien palauttamisen jälkeen sain koneen taas elävien kirjoihin. Siitä vasta työ alkoi, kun palautin yli 100 appin asetuksia ja tein uudestaan webbisivujen kadonneita shortcutteja ja asentelin kadonneita appeja.
  Nyt ei enää toimi SD-kortin kanssa "internal" moodi, eli korttia ei voi entiseen tapaan käyttää sisäisen muistin jatkeena. Edelleen toimiva "portable" moodi kyllä toimii, mutta kun sinne ei suostu tallettamaan muu kuin kamera sovellus. Muisti uhkaa loppua, vaikka olenkin poistanut karttasovelluksista jo monta ladattua karttaa.

  Päivityksen ja sen jälkeisten kokeilujen aikana tuhoutui kaksi 64GB SD korttia käyttökelvottomiksi, kunnes uskoin, että "internal" moodi ei kerta kaikkiaan toimi. On se kuitenkin edelleen asetuksissa mukana.

  Eli tämä siitä päivittämisen autuudesta. Nokia HMD pesee kätensä ja pahoittelee, mutta ei hyvittele.
  Ei voi heidän mukaan palauttaa android 10:ä takaisin tietoturvauhan takia ja "eivät suosittele" internal moodin käyttöä.

  Kohta tästä koneesta tulee vieläkin tietoturvallisempi kun siirrän sen kaapin perälle pölyttymään ja ostan tilalle jonkun laitteen jota ei taatusti päivitetä uuteen versioon.
  Aiemmat kokemukset Huaweista ovat hyviä. Ei päivityksiä, ei ongelmia, kunnes käyttis käy liian vanhaksi eikä uusia ohjelmaversioita enää saa. Harmi vain, että Googlen Play store ei toimi.

  Millaisia kokemuksia muilla? Mikä olisi luotettava halpispuhelin, joka päivittyy vain välttämättömillä turvapäivityksillä, mutta ei yritä tunkea itseensä jokaista uutta android versiota. Ja jos olisi vielä sen verran kohtelias, että kysyisi, sopiiko nyt päivittää vai siirretäänkö syssymmälle.