Kingdom Come Deliverance (2018) • Hienosti ottivat tekijät härkää sarvista kiinni ja lähtivät reippaasti tekemään miekkaa ja magiaa ilman sitä magiaa. Elikkäs aikamoisen realitista keski-ajan meininkiä ja sitähän ei juurikaan ole tarjolla pelien puolella, eikä liiemmälti leffojenkaan puolella jossa on toki Paul Verhoevenin täysin syyttä suotta unohduksiin jäänyt Flesh + Blood, joka kannattaa tämän pelin kanssa ottaa ehdottomasti katsomislistalle.

  Tämä uppouttaa pelaajan yllättävän syvälle historian syövereihin ja pelin sisäinen wiki niin halutessaan antaa todella paljon infoa tuon ajan ihan peruselämästä ja kaikensorttista infoa. Toki siihen ei pelaajan ole pakko tutustua mutta tietyllä tavaalla aika uniikkia tietoa tätä kautta keräillä.

  Alkunsahan peli sai aikoinaan kickstarter tuotoksena (taitaa olla tsekkiläisiä nämä tekijät) ja on siitä hiljalleen valmistunut ja kehittynyt… mainiot Youtubet noilla tekijöillä, joissa todella kivasti löytyy making of tyylisiä juttuja, tosi nannaa 🙂
  Warhorse Studios (Kingdom Come Deliverance)
  https://www.youtube.com/c/WarhorseStudios/videos

  Pelaaja lähtee ihan tavallisena tallaajana liikenteeseen maalaistalonpoikana, kohti ”suuruuksia”. Mitään supervoimia ei juurikaan tyypillä ole ja ihan perusasioita kun lukemaan pitäis oppia jne… Elikkäs todella maanläheinen lähetystapa pelissä ja sinällään myös maanlaheisiä asioita käsitellään. Uniikkia juttua omalla tavallaan tuollakin saralla. Hahmon kehitys on onneksi samalla tehty, tekemällä oppii periaatteella, joka on ainoa oikea ja fiksu tapa lähestyä tässä 🙂

  Sinällään suht avoimen maailman, pääjuoni siellä taustalla ja sitten pienempiä sivujuonteita riittää jos haluaa niihin (kannattaa ehdottomasti tutustua), omista silmistä (First Person) kuvattu peli. Jonka taistelu on jakanut aika paljon mielipiteitä ja tosiaan tässä vähän samaa kuinj Skyrimissä että tuo kuvakulma tuo tuohon omat haasteensa jotta siitä saisi viihdyttävää sekä realistista samaan aikaan.. jottei homma menis taistelun osalta puisevaksi, kun se kuitenkin yksi olennainen ja tärkeä osa-alue kans. Myös teknisellä puolella ollut melkoisia haasteita (alussa oli melkoisen raskas) mutta niitäkin viilattu sutjakammaksi.. kokonaisuudessaan peli näyttää hyvältä ja tehty realistisella tavalla. Parhaimpina hetkinä pusikot ja metsiköt ovat parasta mitä peleissä varmaan tarjolla on ollut ja siellä on hyvä fiilistellä 😄

  Erittäin tutustumisen arvoinen, toista aivan samankaltaista ei noin muutoinkaan juurikaan ole. Hienoa että jaksoivat myös ilmestymisen jälkeen hioa tuotostaan parempaan kuosiin. Todellinen löytä aihealueesta (aikakaudesta ja sen ajan elämästä) vähänkään kiinnostuneille. • Flesh+Blood (1985)

  Kasari oli varsin pätevää(kin) aikaa tälläisille miekka ja ripaus magia jutskille, vaikkei niitä tuolloinkaan aivan älytöntä tahtia ilmestynyt. Tämä toki siitä vielä astetta harvinaisempaa laatua että täysin tyylipuhtaasti pelkkää keskiaikaa & miekkaa ! kun taasen se magia on tästä täysin riisuttu pois, kuten kaikki yliluonnollisuuteen liittyvä muutoinkin..

  ..muita olivat mm. Excalibur (1981), Krull (1983), Legend (1985), Dragonslayer (1980), Hawk the Slayer (1980), Ladyhawke (1985)… noissakin tuppasi kutenkin enempi tai vähempi sitä yliluonnolisuutta satuilua olla kans mukana.. ohjaajinahan noissa on mm. Ridley Scott, John Boorman, Richard Donner jne… että vallan nimekästäkin veikkoa ollut siellä uransa yleensä alkupäässä näitä ollut väsäämässä, kuten Paul Verhoeven tässä.. tokihan myös on lisäksi useammat barbaariset leffat ja siltä väliltä olevat kuten (Deathstalker, The Warrior and the Socerers jne...)

  ..tämähän oli aikaa kun mies vielä Euroopassa ja pääasiallisesti omassa kotimaassansa hääräsi Hollannissa, alkuaikojen oman ”ydinryhmänsä” kanssa joihin kuului mm. kuvaaja Jan De Bont, käsikirjoittaja Gerard Soeteman, näyttelijä Rutger Hauer… tosin noin muutoin näyttelijäkaarti ei ollut enää tulppaanimaalaista vain.. nyt mukaan tuli mm. Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Susan Tyrrell, Ronald Lacey, Jack Thompson… Tämä oli myös eka leffa joka taisi olla englannin kielinen ja kuvaspaikkana mm. Espanja jne… jotta aivan kotikonnuilla ei tällä kertaa ollut. Jossa oli kait tuohon kuvauksien aikaan poikkeuksellisen viileää ja kylmää.

  Rutger Hauerilla oli tässä kohtaa jo ”Hollywood status” itselleen hankittuna, olihan mies käynyt Blade Runnerissa näyttelemässä. Tuon takia ilmeisesti ohjaaja Paul Verhoevenin kanssa ottivat kuvauksissa yhteenkin, kun näyttelijän mielestä hänen hahmonsa pitäisi olla huomattavasti sankarillisempi hitusen suureellisemman eleiseen tyyliin.. kun taas ohjaaja halusi sen olevan realistinen ja maanläheinen. Omasta mielestäni tämä näkyy siinä kompromissinä että alkupuoliskon leffasta mennään Paul Verhoevenin vision mukaan, sitten jälimmäisellä puoliskolla taasen Rutger Hauerin toiveiden suuntaisesti. Onneksi tietynlainen yllätyksellsyys kuitenkin on läsnä ”kummassakin osiossa”

  Tässä on porukka, joka liikkuu sekä niittää porukkaa rahasta vuonna 1501, he joutuvat kuitenkin petetyksi ja hommahan pitää kostaa pettäjille. Hommassa otetaan aika realistinen meno, vaikka loppua kohti aletaan sinne viihteen suuntaan hitusen suuntaamaan..

  ..tapahtumat, henkilöt sekä dialogi on kuitenkin vallan ronskia kauttaaltaan sinne loppuun asti, jotta sillain asioita ei sen kummemmin siloitella vaan annetaan revitellen palaa vaan. Tuo on täysin Verhoevenin ansiota, joka halusi tästä rajun kuvaelman jossa olisi ”shokkielementtejä” ei vaan niiden itsensä takia vaan tarina sen itsessään vaatisi. Studio olisi halunnut huomattavasti enempi lempeää romantiikkaa ja rakkautta tuoda tuon todellisen rajun raadollisuuden sijaan.. suht hyvin Verhoeven sai pidettyä kiinni siitä mitä halusi tehdä vaikka pieniä myönnytyksiä joutuikin tekemään lopulta…

  …itselleni muutama suht yllättäväkin tapahtuma oli ja tarinallinen käänne, mikä on äärimmäisen piristävää varsinkin näinä päivänä kun kaikki pyritään tekemään niin salonkikelposeksi & kiillotelluksi ylikorostetulla tavalla.. tässä ei myöskään niitä historiallisia asenteita tai tapahtumia millään tavalla siivota maton alle vaan ne pyritään näyttämään sellaisina kuin ne olivat… naisia ”kohdeltiin miten kohdeltiin” mutta heilläkin oli omat avunsa ja vahvuutensa selvitä sekä assät hihassa vedettävänä, ”biologiset” aseet myös otettiin käyttöön oikein kunnolla tässä, unohtamatta taisteluissa kuitenkaan ihan perusteräaseilla mätkiskelyä lähitaistelumeiningeissä…

  …keksintöjä, ruttoa, jopa Tukholman Syndroomaa jne… aikamoisen monipuolisesti kaikenlaista ”pientä” siellä mukana jota ei välttämättä niinkään elokuvaa katsoessa mieti mutta näin jälkikäteen kyllä ! myös uskonnolliset elementit tuodaan esille oikeastaan aika jänskästi, tietyllä tavalla kietoutuen jopa RHauerin henkilön luomaan ilmiöön hänen johtamassansa porukassa, omalla tavalla myös pientä huumoriripausta ajoittain tuodaan esille tämän varjolla.

  Ai niin henkilöissä (joita lopulta suht montakin) on myös hienoa että periaatteessa kukaan heistä ei ole varsinaisesti ”pahis tai hyvis” niin sanotusti. Oikeastaan he kaikki ovat kaikkea aina tilanteesta riippuen. Sillain myös erittäin virkistävä asetelma. Oma etu ja se oma napa on just se, jota he kaikki lopulta tilanteen tullen haluavat suojella parhaansa mukaan.

  Musiikeista vastaa Basil Poleudouris ja ”torvimaista” menoa varsinkin alkupuolella kuullaan reippaasti, musa menee omia menojaan, ei kuitenkaan ekan ehdan ja alkuperäisen Conanin muistettavuuteen päästää, joka onkin miehen ehdoton mestariteos omassa kastissaan mutta kelpo laatua tämäkin. Soljuu mutta ei varsinaisesti jää päähän pidemmäksi aikaa soimaan.

  Jos keskiaika yhtään nappaa tai etäisesti kiinnostaa, niin onhan tämä melkoinen hiomaton timantti ! jollaisia ei hirveästi ole ja tuskin enää tuleekaan… ehkä Black Death (2010) elokuva oli jotain sinne päin mutta ei sekään läheskään suoranaisesti tälläistä.

  Rosoisuutta löytyy ja varsinkin alkupuoli ei välttämättä ole rytmitykseltään täysin mukaansa tempaava mutta loppua kohti sekin rytmitys löytyy koko ajan paremmin. Itse pidin myös siitä tietynlaisesta yllättävyydestä mitä hahmojen välillä lopulta tapahtui.. vaikkei se välttämättä kaikkein realistisinta ole ja hommat etenevät ajoittain melkoisella vauhdilla, niin en olisi todella osannut odottaa tuollaisia ”kiemuroita”, lähinnä vain siis hyvässä mielessä.

  Eureka!n pläjäyksessä on slip cover, sitten booklet mikä on aina mainio juttu. Jonkisen verran myös tekijöiden juttuja levyltä kans löytyy. Ihan jees, vaikka nälkä kasvaa syödessä mutta sen verran ikää alkaa olemaan eikä välttämättä matskua tuolta ajalta hirmuisesti ole ”ylimääräistä jemmassa”.

  Paul Verhoeven : ”This is not a fairy tale because Middle Ages were not a fairy tale.” / ”It was a cruel, wanton, dangerous, stinking time in which to live. The miracle is that anyone survived. That’s what the film is about, three people – who survive, each in their own remarkable way.” / ”That… and an interesting question…how far have we come?”

  FLESH + BLOOD (Eureka Classics) New & Exclusive Trailer
  https://www.youtube.com/watch?v=J-7H2TYMV0w • Kingdom Come: Deliverance Documentary | Gameumentary
  *Explore the formation of Warhorse Studios, their struggles to finance their ambitious medieval open world RPG and the risky design philosophy behind the entire game in our hour long documentary on Kingdom Come: Deliverance.
  https://www.youtube.com/watch?v=YwE2goNeshY • ..muita olivat mm. Excalibur (1981), Krull (1983), Legend (1985), Dragonslayer (1980), Hawk the Slayer (1980), Ladyhawke (1985)…

  Legend ja Ladyhawke (taas Rutger Hauer) löytyy hyllystä. Krullia en vieläkään ole unohtanut (tahtoisin unohtaa!) leffateatterikäynnistä.

  Rutger Hauerilla oli tässä kohtaa jo ”Hollywood status” itselleen hankittuna, olihan mies käynyt Blade Runnerissa näyttelemässä.

  Oli leffassa yksi toinenkin ex-replikantti. • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kingdom Come Deliverance (2018):

  Legend ja Ladyhawke (taas Rutger Hauer) löytyy hyllystä.

  Kahos, jokin rahastusversio luvassa. Ei ole edes 4K.

  0_1625740539489_282848_front.jpg • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kingdom Come Deliverance (2018):

  @mikropiltti sanoi ryhmässä Kingdom Come Deliverance (2018):

  Legend ja Ladyhawke (taas Rutger Hauer) löytyy hyllystä.

  Kahos, jokin rahastusversio luvassa. Ei ole edes 4K.

  Kukas noita pakottaa väkisin ostamaan jos ei nappaa ? Itselleni nyt ei muutoikaan 4K ole mikään autuaaksi tekavä asia ja juurikaan olennainen juttu elokuvien osalta. Kyllä ne mielenkiinnot mulla elokuvia kohtaan nousee ihan muista seikoista.

  Arrow on laatujulkaisija. Tuostahan tulee myös parikin erilaista keräilyversiota lisäksi mutta käsittääkseni vain USAssa ne versiot. liekö noi perusversiot myös Euroopan puolella sit rantautuis kans.

  Yleensä noissa Arrowin jutuissa on aina kääntökannet, sitten monesti booklettia. Noi on kivoja lisiä varsinkin fyysisessä jutussa. Sitten monesti niillä on paljon erinäisiä making offeja levyllä lisäksi.. sellaista harvinaisempaa vanhaa matskua kuin todella usein ovat nyt pitkän ajan päästä käyneet tekee uutta making of matskua kun ovat haastetteleet noita tekijöitä, paljon sen jälkeen kun elokuvat on siis tehty. Vaikkapa länkkäreiden puolella Sartana Limited boxi sellainen. • Kukas noita pakottaa väkisin ostamaan jos ei nappaa ?

  Eipä kukaan. Lähes varmasti tuosta jo hyllyssä oleva normiversio kelpaa minulle. Tässä tapauksessa siis 4K olisi saattanut edesauttaa päivityshalukkuutta.

  Jupinaa: In other words, there is quality loss to the film itself that cannot be reversed, particularly not in terms of 4K restoration.

  Itselleni nyt ei muutoikaan 4K ole mikään autuaaksi tekavä asia ja juurikaan olennainen juttu elokuvien osalta. Kyllä ne mielenkiinnot mulla elokuvia kohtaan nousee ihan muista seikoista.

  Joissain leffoissa (varsinkin alun perin filmille kuvatuissa) se 4K lisäreso ja päälle lisävärit parantaa kokemusta kummasti. Normi Blu-ray on kyllä ihan OK. DVD:t taas ovat teknisesti niin sontaa, ettei niitä voi enää nykyvermeillä katsoa (pienestä interlace putkitöllöstä vielä jotain DVD-leffoja sieti).

  t: pitäisi uhmata hellettä ja hakea 4K leffoja postista • Arrow on laatujulkaisija. Tuostahan tulee myös parikin erilaista keräilyversiota lisäksi mutta käsittääkseni vain USAssa ne versiot. liekö noi perusversiot myös Euroopan puolella sit rantautuis kans.

  Tuota mitä väliä? Elleivät rantaudu, voi tarvittaessa ostaa USA versiot.

  Minä tosin olen pyrkinyt pitämään Arrowit EU versioina ja Criterioniit USAna. Helpottaa soittimeen maakoodiasetusten arvuuttelua. • Toi Legenda on sellainen leffa että tuosta ihan perus versiokin on sinällään ihan perusteltua julkaista. Nuoremmalle väelle jos ei ole elokuvaharrastusta ja kiinnostusta yhtään niin toi Legenda on varmaan aikamoinen outolintu ja vähän tiedetty leffa enää näinä päivinä.

  4Koona on toistaiseksi aika onnettoman vähän julkaistu ylipäätään leffoja. Että aikamoisen moni helmi menee aivan täysin ohitse vaan jos pelkästään niitä kahtelee.. siis jos vähänkään enemmän elokuvia on harrastellut. Eikä sitten maku ole pelkästään sitä valtavirtaa soutamista. Mieluummin mä katson itseäni oikeasti kiinnostavan DVD:n kuin jonkin 4K:n joka ei kiinnosta juurikaan. DVD:ssäkin on kuvanlaadussa aikamoisia eroja kieltämättä, heikoimmat on VHS tasoa melkeinpä mutta kunnolla tehdyt on ihan ok kuvanlaatu, no problemo.

  No aihanan sitä voi tullimaksut & kumppanit maksella niin halustessaan, jos USAsta haluaa tilata. • @tomi-n sanoi ryhmässä Kingdom Come Deliverance (2018):

  4Koona on toistaiseksi aika onnettoman vähän julkaistu ylipäätään leffoja.

  Jep. Toivon, että jotain klassikoita saisivat pukattua 4K:na.

  Blu-rayllä minulla on lähinnä satuja ja tarinoita. 4K:na voisi hiukka laajentaa genrejä. Ikävät draamat silti jää, en kiusaa itseäni muiden ongelmilla. Tai no animaationa minulla on myös draamaa.

  Että aikamoisen moni helmi menee aivan täysin ohitse vaan jos pelkästään niitä kahtelee.. siis jos vähänkään enemmän elokuvia on harrastellut. Eikä sitten maku ole pelkästään sitä valtavirtaa soutamista.

  Määrittele valtavirta. Pitääkö olla katsojapuutteseen flopannut leffa, ettei ole valtavirtaa?

  Mieluummin mä katson itseäni oikeasti kiinnostavan DVD:n kuin jonkin 4K:n joka ei kiinnosta juurikaan.

  Juu, ei 4K kökköä leffaa paranna jne. Vaan DVD, öh...

  DVD:ssäkin on kuvanlaadussa aikamoisia eroja kieltämättä, heikoimmat on VHS tasoa melkeinpä mutta kunnolla tehdyt on ihan ok kuvanlaatu, no problemo.

  VHS on parempi kuin huono DVD. VHS:llä sentäs ole ei ole mitään kompressoitu kuutioiksi. Itse siedän paljon paremmin analogista häröä kuin digitaalista.

  Yksi Star Trek setti oli ihan OK DVD:nä. Kaksi töllöjaksoa per kiekko. Saivat uuden kodin Posiolta. 🦌

  No aihanan sitä voi tullimaksut & kumppanit maksella niin halustessaan, jos USAsta haluaa tilata.

  Niin niille Arrow leffoillekin kävi Brexitin myötä. Ja jos ostat kotimaasta, maksat samojen mätkyjen lisäksi myös maahantuojan ja/tai kauppiaan välistävedot. • Toy Story 4 ultimate collector's editionista puuttuu DVD! Taidan kirjoittaa Pikku Kakkosen postiin... • @mikropiltti sanoi ryhmässä Kingdom Come Deliverance (2018):

  Krullia en vieläkään ole unohtanut (tahtoisin unohtaa!) leffateatterikäynnistä.

  0_1625771800350_thumb_86581BE4-2AAC-4066-9C2B-4B76315F1BD3.jpg

  0_1625771854491_7012113c-82c3-42cc-89af-7a1338844fef-image.png • Juu, ei 4K kökköä leffaa paranna jne.

  Montako tilaan?

  0_1626073288819_turd-640.jpg • @mikropiltti

  0 kipaletta.