Tiedostojen talteen saaminen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin • Hei!

  Onko mahdollista saada tiedostoja talteen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin vaan yrittää loputtomiin tehdä kiintolevyn yhtenäisyystarkastusta? Loputtomiin tekemisellä tarkoitan sitä, että kone aloittaa tarkastuksen alusta, kun edellinen tarkastus on tehty ja kone on käynnistynyt automaattisesti uudelleen. • Ellei levy ole oikeasti rikki tai lopullisesti solmussa, niin pari kotikutoista tapaa ainakin löytyy:

  1. ruuvaa levy toiseen koneeseen kakkoslevyksi ja yritä kopioida tiedostot talteen
  2. boottaa kone live Linuxilla (vaikkapa Knoppix) ja yritä kopioida tiedostot talteen (ulkoiselle USB-levylle tai USB-tikulle)


 • @mikropiltti Kyseessä on 10-11 vuotta vanha kone, ja muistaakseni yritin kerran asentaa siihen Ubuntua USB:n kautta. Kone ei ymmärtänyt USB-tikun päälle Ubuntun asennusyrityksen yhteydessä, vaikka muuten tikun ja koneen välinen vuorovaikutus toimii. Yritin samaa myös levyn avulla, mutta kone kaatui kun yritti lukea levyä... Täytynee yrittää ensimmäistä vaihtoehtoa. • Minulla muuten on yksi viime vuosituhannen PC (taitaa olla vuodelta 1998), jonka saan käyntiin Knoppixilla (CD:llä, koneen USB on liian antiikkinen eikä taiada edes sieltä osata bootata). Muistia koneessa on reippaasti enempi kuin alun perin (saattaapi 128 MB riittää jollekin Knoppixille graafisen työpöydän kera), mutta muuten kyseessä on 400 MHz Pentium II. • @mikropiltti Kerroin viestissäni, että kone kaatui yrittäessään lukea levyä. Se tapahtui nimenomaan levyltä buutattaessa. Voiko levyn lukemisen epäonnistumisen välttää jotenkin? • Toimiiko CD/DVD jossain toisessa koneessa? Paljonko siinä koneessa on muistia?

  Ja minä siis käytän tutkinta- ja pelastushommiin Knoppixia, joka on live työkalu Linux, en mitään Ubuntua tms. Uusin Knoppix versio vaatii minimissään tällaista:

  • Intel/AMD-compatible CPU (i486 and up),
  • RAM: at least 200 MB for the graphical desktop. Recommended for working with various office applications: 500MB RAM,
  • a bootable CD-ROM/DVD drive (IDE/ATAPI/SATA, Firewire, USB), or USB flash disk,
  • a standard SVGA-compatible graphics chipset,
  • PS/2 or USB Mouse.

  Knoppixille löytyy useampikin käynnistysparametri ongelmien varalle.

  Lataa ISO-image (KNOPPIX_V8.2-2018-05-10-EN.iso on uusin vapaasti saatavilla oleva), testaa ISO-tiedoston eheys vaikkapa tällä, polta ISO-imagesta DVD (ei siis ISO-imagea DVD:lle), boottaa kone DVD:llä.

  Ellei toimi, tarkasta DVD käynnistämällä parametreilla 'knoppix testdvd'. Jos graafinen tila ei toimi edes lisäparametreilla (listalla ### Hardware/Workarounds ### alla), opettele käyttämään komentoriviä (käynnistä parametreilla 'knoppix 2') 😏 • Oletuksena "other 64-bit Linux with kernel 4.x" tjsp. sai virtuaalikoneessa yhden CPU:n ja 768 MB RAM:

  0_1545554623021_Screenshot_20181223_103651.png

  Hyvin toimii Knoppix moisella antiikilla:

  0_1545554629712_Screenshot_20181223_104120.png • Kiitos avusta, @mikropiltti! Laitan ohjeesi korvan taakse. Kokeilen ensin kiintolevyn ruuvausta toiseen koneeseen, sillä kone ei suostunut asentamaan Ubuntua muutama vuosi sitten edes levyltä. Uskoisin, että ongelma oli koneessa itsessään, sillä olen asentanut perheemme vanhaan, jo kierrätykseen vietyyn, käytännössä samanikäiseen koneeseen ensin Ubuntun ja sitten Windows 10:n Insider Preview -version DVD:ltä. • Laitto toiseen koneeseen on helpointa jos molemmissa koneissa on sama liitin (sata). • Linux tuppaa hanskaamaan "seonneen" levyn paremmin kuin Windows. • Toki mutta ensin pitäisi saada käynnistettyä joko se alkup. kone tai se kone jonne levy pistettiin kiinni Linuxilla. Toki jos alkup. koneessa on dvd-asema niin sitten polttaa Linuxin dvdlle ja koittaa käynnistystä sillä. • Kertaan vielä: koneessa ei (muistaakseni) toimi USB:ltä eikä DVD:ltä käynnistäminen, jolloin vaihtoehdoksi jää levyn asentaminen johonkin toimivaan koneeseen. • Jankutan vielä: se, ettei Ubuntu käynisty DVD:ltä, ei välttämättä meinaa, ettei Knoppix käynnistyisi. • @mikropiltti Selvä, kokeilen sitä! 🙂 • @mikropiltti SlavaSoftin FSUM ei ilmeisesti aukea. Komentorivin näköinen ikkuna näkyy sekunnin, ja sitten se häviää. Levykuvan eheyden tarkistus ei liene pakollista. • @mikropiltti Yritin bootata koneen DVD:ltä. Näytölle tuli teksti:

  "1.

  Select CD-ROM Boot Type: [vilkkuva pystyviiva]" • Onko koneessa DVD-asema vai pelkkä CD? Toimiiko DVD jossain uudemmassa koneessa? Mitä tiedostoja DVD:llä näkyy? • @mikropiltti sanoi ryhmässä Tiedostojen talteen saaminen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin:

  Onko koneessa DVD-asema vai pelkkä CD? Toimiiko DVD jossain uudemmassa koneessa? Mitä tiedostoja DVD:llä näkyy?

  Koneessa on DVD-asema. Kyllä toimii. Kokeilin levyä tähän ASUS Zenbookiini, jossa on Windows 10, ulkoisen DVD-aseman avulla. Katsoin ennen levyltä buuttausta samaisella ASUS-koneella Windowsin Resurssienhallinnasta, että levyllä on kaikki järjestelmätiedostot niin kuin pitääkin.

  Vaikuttaako DVD-levyn tyyppi (DVD+RW) jotenkin siihen, ettei vanha kone pysty lukemaan levyä? Koneen asemassa on merkinnät RW DVD+R DL, DVD-logo, MultiRecorder ja Compact Disc Rewritable Ultra Speed. Mitä kokeilen seuraavaksi? Polttaa Knoppixin USB-tikulle, vai ruuvata kiintolevyn toiseen koneeseen? Kiitos jo tässä vaiheessa avustasi, @mikropiltti! • Vaikuttaako DVD-levyn tyyppi (DVD+RW) jotenkin siihen, ettei vanha kone pysty lukemaan levyä? Koneen asemassa on merkinnät RW DVD+R DL, DVD-logo, MultiRecorder ja Compact Disc Rewritable Ultra Speed.

  Vanhat asemat eivät välttämättä pysty lukemaan poltettuja levyjä. Vaan jos asemassa moista lukee, niin kyllä luulisi toimivan.

  Mitä kokeilen seuraavaksi? Polttaa Knoppixin USB-tikulle, vai ruuvata kiintolevyn toiseen koneeseen?

  En nyt oikein ymmärtänyt saitko jollain koneella Knoppixin bootattua käyntiin saakka? Ja saatko sen ongelmakoneen bootattua jollain muulla medialla? Jos et, niin sitten räpläät ensi alkuun koneen boottiin liittyviä BIOS-asetuksia.

  Kone lienee niin vanha, ettei UEFI tai secure boot ole kuvioita sotkemassa?

  "1. Select CD-ROM Boot Type: [vilkkuva pystyviiva]"

  Auttaako 1 ja enter tai pelkkä enter? • @androidikko sanoi ryhmässä Tiedostojen talteen saaminen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin:

  @mikropiltti sanoi ryhmässä Tiedostojen talteen saaminen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin:

  Toimiiko DVD jossain uudemmassa koneessa?

  Kokeilin levyä tähän ASUS Zenbookiini, jossa on Windows 10, ulkoisen DVD-aseman avulla.

  Kokeilin siis levyä, ja se toimi, mikä jäi näköjään mainitsematta... 😅 • @mikropiltti sanoi ryhmässä Tiedostojen talteen saaminen koneesta, joka ei käynnisty Windowsiin:

  Mitä kokeilen seuraavaksi? Polttaa Knoppixin USB-tikulle, vai ruuvata kiintolevyn toiseen koneeseen?

  En nyt oikein ymmärtänyt saitko jollain koneella Knoppixin bootattua käyntiin saakka? Ja saatko sen ongelmakoneen bootattua jollain muulla medialla? Jos et, niin sitten räpläät ensi alkuun koneen boottiin liittyviä BIOS-asetuksia.

  Kone lienee niin vanha, ettei UEFI tai secure boot ole kuvioita sotkemassa?

  "1. Select CD-ROM Boot Type: [vilkkuva pystyviiva]"

  Auttaako 1 ja enter tai pelkkä enter?

  Kokeilen siis käynnistystä USB:ltä, mikäli oikein ymmärsin. Näpräsin käynnistysasetuksia jo levyltä käynnistämistä yrittäessäni. Joo, ainakaan UEFIa koneessa ei ole. Eikä taida olla siloin secure boot -ominaisuuttakaan?

  Ainakaan enter ei auttanut. 1 + enter -näppäinkomentoa en huomannut kokeilla.