Audio-CD:n naarmujen poisto
-
Ostin kaupunginkirjaston poistomyynnistä CD:n, joka sisältää äänikirjan. Siinä on pari pahaa naarmua, jotka aiheuttavat häiriöitä puheen toistoon, puheesta jää ikään kuin pala pois. Minkälaisia korjausmenetelmiä tämän palstan asiantuntijoilla on? Paheneeko tilanne entisestään, jos yritän kiillottaa levyä nesteellä, joka on tarkoitettu puhelimen näytön kiillottamiseen? Onko vaaraa, että kiillotus vahingoittaa metallikerrosta, johon bitit on tallennettu tai levyn ikä muuten lyhenee, kun ilma pääsee vaikuttamaan levyyn pintalakan ohentuessa tai kadotessa?
-
Täällä https://itigic.com/fi/repair-scratched-cd-or-dvd-with-toothpaste/ joitakin vinkkejä, onnea matkaan ja pahimmassa tapauksessa tulee hieno lasinalunen. On niitä hienompiakin mkeinoja mutta ne sitten vaatii lompakon raottamista.
-
Jräkyttävä käännös, tässä originaali: https://itigic.com/repair-scratched-cd-or-dvd-with-toothpaste/
Väittävät, että tämäkin käy: https://m.motonet.fi/fi/tuote/602721/AutoGlym-Paint-Renovator-325-ml
Moni tuntuu väittävän, ettei homma toimi kummallakaan litkulla. Itse en ole kokeillut.
Ilmeisesti perusidea on kiillottaa naarmun pohja tms. Naarmu jäänee ainakin noilla litkuilla.
Duunissa olen muinoin pelastanut valokuvia osin huonoksi menneiltä burnatuilta levyiltä. Kesti aikansa löytää sopiva ohjelma ja asema. Combo, joka jurnuttaa ja jurnuttaa eikä luovuta.
-
@marko-forssell sanoi ryhmässä Audio-CD:n naarmujen poisto:
On niitä hienompiakin mkeinoja mutta ne sitten vaatii lompakon raottamista.
Voitko seuraavaksi kertoa mainitsemistasi hienoimmista keinoista tarkemmin? Jos kokee CD:n itselleen tärkeäksi tai peräti korvaamattomaksi, on toimintakuntoon palauttamisesta valmis maksamaankin.
-
-
Silloin kun leffavuokraamoja vielä oli (nykyisissä, jos pystyssä, myydään karkkia) sai ainakin osassa niitä korjautettua myös omat levynsä. Hioivat kuulemma.
-
Kun ei ole hiomalaitetta, niin itse kokeilisin näillä:
https://www.motonet.fi/fi/tuote/387616/Star-brite-Muovin-naarmunpoistoaine-STEP-1-237-ml
Star Brite -muovin naarmunpoistoaine.
Step 1:
• Poistaa naarmut akryylista, polykarbonaatista, kuomuikkunoista ja monista muista muovipinnoistaStep 2:
• Käytä aina käsittelyn jälkeen Step 2 -ainetta!• Pakkauskoko 237 ml
https://www.motonet.fi/fi/tuote/387617/Star-brite-Muovin-kiillotusaine-STEP-2-237-ml
Star Brite -muovin kiillotusaine.
Step 2:
• Palauttaa kiillon ja kirkkauden akryylille, polykarbonaatille, kuomuikkunoihin ja useille muille muovipinnoille
• Helppo käyttää, levitä ja hankaa pois
• Poistaa epäpuhtaudet miltei kaikista muovipinnoistaStep 1:
Huom! Käytä aina ensin Step 1 -ainetta!• Pakkauskoko 237 ml
-
https://www.konsolinet.fi/product/2657/pelin--levyn-hionta
Konsolinetin levynkorjauspalvelu poistaa levystä naarmut ja saa 80% rikkinäisistä levyistä toimimaan. Korjaus on tarkoitettu CD, DVD, PS2, XBOX360, Gamecube, PS1, XBOX, Wii, WiiU, PS3, PS4 ja Xbox One-peleille. Pintanaarmuista johtuva vika saadaan lähes aina korjattua. Jos naarmu tuntuu selvästi sormella, on naarmu silloin todennäköisesti liian syvä korjattavaksi.
Luulisi sopivan audio CD:llekin.
-
@mikropiltti sanoi ryhmässä Audio-CD:n naarmujen poisto:
https://www.konsolinet.fi/product/2657/pelin--levyn-hionta
Konsolinetin levynkorjauspalvelu poistaa levystä naarmut ja saa 80% rikkinäisistä levyistä toimimaan. Korjaus on tarkoitettu CD, DVD, PS2, XBOX360, Gamecube, PS1, XBOX, Wii, WiiU, PS3, PS4 ja Xbox One-peleille. Pintanaarmuista johtuva vika saadaan lähes aina korjattua. Jos naarmu tuntuu selvästi sormella, on naarmu silloin todennäköisesti liian syvä korjattavaksi.
Luulisi sopivan audio CD:llekin.
Tässä tuli varmaan se realismi. Jos naar,u on niin syvä, että naarmun kohdalta on bittejä kadonnut, niin niitä ei voi saada takaisin. Jos naarmu on niin matala, että biti on mahdollista saada näkyviiin, niin ne on mahdollista saada näkyviin
Oikeasti minulla on kokemusta vain kirjaston levyistä, jotka joskus piti pestä ja sen jälkeen alkoi soida tai pystyi rippaamaan. Joskus ei pesemisen jälkeen soinut eikä voinut ripata. Jos ne bitit on siellä naarmun pohjalla, niin reoriassa pesemisen läkkeen naarmun voi tosiaan peittää jollaion aineella ja ehkä lasersäde sen jälkeen tunnistaa biti paremmin. Ehkä onnistuu, mutta jos veikata pitää, veikkaisin sen puolesta, että jos pesemisen jälkeen ei onnistu, ei onnistu aineillakaan. Jospa joku aikaisi pitää tilastoa konsteita, kuinka usein on onnistunut mitenkin. Nimittäin CD- ja DVD-levyilla alkaa olla korvaamatonta meteriaalisa, joka vähitellen häviää tästä' maailmasta, niin kuin kaikki ihkisen tekemiset. Teoriassa bitit saa säilymään, jos aina teknologian vaihtuessa muistaa tallentaa vanhalle teknologialle tallennetut asiat uudelle teknologialle. Mutta kun ihminen on laiska ja asioita pääsee unohtumaan.
-
Ideanahan on saada naarmua sen verta pois, ettei laser harhaudu matkalla bitin luo.