Löytyykö vanhojen (80-90-luvun) lehtien ohjelmien lähdekoodit ? • Mikrobitti on mainiosti avannut vanhojen lehtien arkistoja, mutta nykyajan nörtit ovat usein niin laiskoja, ettei viitsisi kirjoitella koodeja.

  Löytyykö jostain linkkiä tai ohjelmapaketteja vanhoihin legendaarisiin ohjelmiin ?

  Jos ei löydy, niin onko mahdollista jo historiallisista syistä julkaista toimivat ohjelmat koodeineen MikroBitin alla ? • Epäilen että niitä olisi valmiina missään ja aika sama juttu että ne julkaistaisiin uudelleen (koodit ehkä muttei valmiit ohjelmat). • Koodithan on periaatteessa julkaistu MikroBitin (digilehden)-lukijoille.

  https://www.mikrobitti.fi/retrobitti

  Mutta olisihan se paljon parempi, mikäli tekstitiedostot löytyisi jostain...

  ... mikäli ei löytyisi, niin olisi mukava saada mikrobitti.fi:n alasivuilta, joshon ne saisi "julkaista"-digilehden lukijoille. • Mikrobitti on luulemma saanut listaukset valmiiksi tulostettuina. Muutenhan toimituksella olisi pitänyt olla joka vimpain kasetti- ja levyaseman sekä tulostimen kera. Ja ohjelman tekijän olisi pitänyt lähettää kasetti tai disketti eikä kasaa papereita.

  Jos ohjelmat olisi jotenkin saatu ulos tekstinä, silloin erikoismerkit olisivat seonneet julkaisujärjestelmässä (jos nyt muinoin jo oli jokin tietokone siihen hommaan).

  Listauksissa on sekin ongelma, ettei niihin OCR pure. Esim. C64 listauksissa on PETSCIItä ja niitä ei mikään OCR tunnista. Ja jos tunnistaisi, pitäsi vielä osata tallettaa "C64 koodattuna".

  Wikipediasta (vaihdoin kuvan parempaan):

  0_1631549251954_c843ff77-a428-44e0-b463-86e5df59174d-image.png • Moro, ohjelmakoodit ovat olleet työpöydällä parin vuoden ajan. Jossain kohtaa mietittiin että olisi siistiä tarjota niihin joku online-emulaattori mutta en tiedä olisiko sellaiseen todellista mahdollisuutta. On ihan mahdollista että ohjelmakoodeja tarjottaisiin kopioitavana tekstinä, mutta pdf-softat tekevät niissä harmillisen paljon virheitä eli koodin tarkistaminen ja korjaaminen pitäisi tehdä käsipelillä. • @mikropiltti sanoi ryhmässä Löytyykö vanhojen (80-90-luvun) lehtien ohjelmien lähdekoodit ?:

  Mikrobitti on luulemma saanut listaukset valmiiksi tulostettuina. Muutenhan toimituksella olisi pitänyt olla joka vimpain kasetti- ja levyaseman sekä tulostimen kera. Ja ohjelman tekijän olisi pitänyt lähettää kasetti tai disketti eikä kasaa papereita.

  Ainakin osittain digitaalista sisältöä on löytynyt aiemminkin, sillä muisteleisin ostaneeni MSX-ohjelmista kasetin (MikroBitiltä), joka sisälsi mikrobitissä julkaistut ohjelmat kyseiseltä vuodelta. Vaikea muistaa, miltä vuosilta, mutta koodien julkaisujen loppuaikoina se oli.

  Jos ohjelmat olisi jotenkin saatu ulos tekstinä, silloin erikoismerkit olisivat seonneet julkaisujärjestelmässä (jos nyt muinoin jo oli jokin tietokone siihen hommaan).

  Joo erikoismerkit ovat ongelma emulaattoreissa ja OCR:ssä.

  Listauksissa on sekin ongelma, ettei niihin OCR pure. Esim. C64 listauksissa on PETSCIItä ja niitä ei mikään OCR tunnista. Ja jos tunnistaisi, pitäsi vielä osata tallettaa "C64 koodattuna".

  Olen tietoinen PETSCIistä, joka ei taivu kovin hyvin emulaattoreihin. Kuitenkin useimmat emulaattorit osaavat muuttaa ASCIista PETSCIihin, kun kyseessä on a:sta z:aan. Toki grafiikkamerkit menevät pepulleen. Sen lisäksi taitaa ainakin VICE:ssä pitää muuttaa 32-xor:lla pienet kirjaimet isoiksi ja isot kirjaimet pieniksi, koska OCR antaa merkit oletuksna isoina.

  @olli-vänskä-mb sanoi ryhmässä Löytyykö vanhojen (80-90-luvun) lehtien ohjelmien lähdekoodit ?:

  Moro, ohjelmakoodit ovat olleet työpöydällä parin vuoden ajan. Jossain kohtaa mietittiin että olisi siistiä tarjota niihin joku online-emulaattori mutta en tiedä olisiko sellaiseen todellista mahdollisuutta. On ihan mahdollista että ohjelmakoodeja tarjottaisiin kopioitavana tekstinä, mutta pdf-softat tekevät niissä harmillisen paljon virheitä eli koodin tarkistaminen ja korjaaminen pitäisi tehdä käsipelillä.

  pdf-softat ? Ilmeisesti tarkoitat OCR-softia?

  Olet oikeassa, että koodi pitää tarkistaa käsipelillä. Itselläni on sen verran heikot OCR-ohjelmat, että mm. ohjelmarivinumerointi menee OCR:lläni taulukoksi, 1-muuttuu l:ksi tai päinvastoin, hipsuista saattaa tulla vääriä jne.

  Toi online-emulaattori on varsin kunnianhimoinen ajatus, mutta toimisikohan se WEBAssemblyllä ?

  Valmiita emulaattoreita ei tosin ole montaa (varsinkaan web:llä). Itse olen nähnyt tasan yhden, joka oli C64-emulaattori, ja se oli tautisen hidas. Siitä tosin on vuosia aikaa, niin Mooren-laki on tässäkin ystävämme. • Täältä löytyi C64-emulaattori, joka pyörii nopeammin kuin muisteleisin sen aiemmin pyörineen.
  https://virtualconsoles.com/online-emulators/c64/