Verkkorikollisuus kasvaa ja voi hyvin



  • Useat palveluntarjoajat ja domain-nimikauppiaat ovat asettaneet hintansa niin pohjiin, että verkkorikollisten on kannattavaa rekisteröidä osoitteita ”hit-and-run” periaatteella. Kun (myös ilmaispalveluna saatavalla domainnimi-generaattorilla luotu) osoite plokataan, on rikollisella jo kymmenen uutta varalla jatkamaan huijaustoimintaa. On hyvä, että köyhäkin saa äänensä kuuluville MUTTA tulevat mahdollisesti myös kynityksi verkkoansoissa.

    Verkko-osoitteiden lyhennyspalvelut suojelevat myös rikollisia.
    Surullista on myös seikka, että Twitter käyttää linkeissään lyhenteitä, joita ei pysty sivullinen avaamaan (lukemaan). Viime päiviä on saapunut runsaasti pankkitietourkinta-spämmiä Nordean nimissä, joissa on ”t.co-linkit”, joiden päämäärää ei saa selville ilman purkuohjelmaa, jota Twitter ei siis tarjoa. Verkosta näyttäisi löytyvän muutamalla kielellä kyllä koodi, joka lienee linkin selvittää mutta se ei ole ratkaisu ongelmaan. Verkonkäyttäjät tuskin osaavat koodata (ainakaan valtaosa). Toisin sanoen, Twitter suojelee verkkorikollisuutta tällä tavoin.
    Bloggerissa olen kohdannut myös ongelmalliseksi, kertoa näistä vaarallisista linkeistä. Kun laitan listan vaarallisista ”t.co” pakatuista, rikollisista linkeistä, blogiteksti poistetaan miltei välittömästi. Kun Blogger-Tiimi sitten palauttaa artikkelin joskus, päivien jälkeen, se plokataan jälleen, jopa minuuteissa.
    Tästä voisi tulla vain kahteen loppupäätelmään:

    1. Verkkorikollisella on Botti joka seuraa Blogeja/sivustoja, joissa esiintyy heidän omia spämmejään analysoivia / paljastavia postauksia
    2. Bloggerin oma sisällöntarkistusohjelma plokkaa postaukset? Tämä viimeksi mainittu mahdollisuus on aika lailla päätöntä toimintaa, koska artikkelit saattavat sahata useimman kerran julkaisun ja tarkistuksen väliä ja itse asia jää lukijoille selvittämättä. Verkkorikollinen voittaa tässäkin tapauksessa, kun rikollisen paljastaminen on vastoin (mahdollisen) Bloggerin botin sääntöjä? Ihmiset palauttavat ja botti plokkaa?

    MIKSi Twitter ei kehitä systeemiään siten, että tarkistetun postauksen voisi lukita (heidän toimestaan). Silloin ei rikollinen, botti, eikä postaaja, voisi muuttaa enää kyseistä tekstiä. Kaikki muut hyötyisivät paitsi paljastettu verkkorikollinen. Nykyinen systeemi suosii siis rikollisuutta. Olen tätä Twitterille ehdottanut mutta mitään ei ole toistaiseksi tapahtunut.
    Tosin oma artikkelini, joka poistettiin noin minuutin sisällä, ilmestyi näkyviin tämän jälkeen. Mistä lienee syystä ja seuraamuksesta? Vieläköhän artikkelini on luettavissa?



  • @hannu-kuukkanen Voisikohan nuo url-listaukset tehdä karvalakkimallilla irrottamalla pääte vaikka omaan sarakkeeseensa, jolloin niitä ei automatiikalla tunnistaisi saman tien?